Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gevaarlijkste vogel ter wereld in 'Seven Worlds, One Planet'

Oog in oog met de kasuaris in Australië; woensdag, 20.35 uur, NPO 1

Deel:

De kasuaris, die we vanavond ontmoeten in de natuurserie Seven Worlds, One Planet (EO) is de gevaarlijkste vogel ter wereld. Het dier lijkt een een dinosaurus en is ruim 1.80 meter groot. Hij komt voor in nationaal park Daintree, in het noorden van Australië.

Het gebied waar de kasuaris leeft, is een van de oudste tropische regenwouden op aarde. Bij deze vogelsoort zorgen de vaders voor de jongen, piepkleine, gestreepte kuikens en moeten ze zien te beschermen. Maar het binnenland van Australië heeft nog meer verrassingen in petto. 

(Tekst loopt door onder de video.) 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De wombat, een sterk buideldier met korte poten, leeft in de bergen en moet ijskoude sneeuwstormen zien te doorstaan. In de hete gomboombossen leeft een roofdier dat net ontdekt is en een bijzonder paringsritueel heeft. Op de uitgestrekte open vlaktes leeft een wilde hond die zich zelden laat zien en die vaak wordt verguisd, de dingo. Hij jaagt op kangoeroes om zijn jongen te kunnen voeden. De dingo kan zijn prooi kilometerslang achtervolgen, maar vangt zelden iets.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Seven Worlds One Planet Australië
Australië wordt steeds heter en droger. Credits: Shutterstock en BBC.

Het leven in Australië is zwaar en wordt alleen maar zwaarder, zien we in deze aflevering van Seven Worlds, One Planet. Sinds het continent is losgeraakt, drijft het naar het noorden. Het wordt steeds heter en droger, waardoor bossen en grasvlaktes verdwijnen. Meer dan 70% van Australië is nu onvruchtbaar.

Reuzenvaranen maken de dienst uit

In het verzengend hete Rode Centrum in Centraal-Australië zijn reptielen de baas. Reuzenvaranen zijn in het stoffige landschap op zoek naar kleinere hagedissen om te eten. Vreemde bergduivels gebruiken alleen hun huid als ze drinken. Enorme zwermen wilde grasparkieten geven de woestijn kleur als ze zich bij waterpoelen verzamelen.

Seven Worlds, One Planet – woensdag 5 februari

In deze aflevering van Seven Worlds, One Planet reizen we vanavond door het binnenland van Australië, dat veel verrassingen voor ons in petto heeft. Vanmiddag biedt de BBC-crew in The making of al een blik achter de schermen bij het maken van deze aflevering. 

Seven Worlds, One Planet – The making of
16.45 uur, NPO 1

Seven Worlds, One Planet
20.35 uur, NPO 1

Beeld: Shutterstock en BBC

--:--