Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'De kast de kerk & het koninkrijk': homo's vertellen over leven en geloof

Zondag, 22.40 uur, NPO 2

In de documentaire De kast, de kerk & het koninkrijk (EO) vertellen drie generaties gelovige homoseksuelen over hun leven en geloof. Vaak legden ze een lange, moeilijke weg af om hun geloof en hun geaardheid met elkaar te verenigen. Ook ondervonden ze weerstand in hun kerk, maar ze weigerden eruit te stappen.

Deel:

'Nooit uit de kast gekomen'

Op 28 juni was het vijftig jaar geleden dat in New York de Stonewall-rellen uitbraken. Homo’s, lesbiennes en transgenders kwamen in opstand tegen hun achtergestelde positie. Elk jaar wordt hier op Roze Zaterdag bij stilgestaan. Ook in de kerk voerden homoseksuelen streden homo's voor acceptatie. Gelovige homo's komen hierover in De kast, de kerk & het koninkrijk aan het woord. 

Lees ook: Marrienke voelde zich extra zondig omdat ze lesbi was
Lees ook: Marrienke voelde zich extra zondig omdat ze lesbi was

In het programma vertellen Cor Gootjes (92) en zijn vriend Sal (97) hun verhaal. Ze ontmoetten elkaar op dansles bij het COC en zijn inmiddels 65 jaar samen. “Ik ben eigenlijk nooit uit de kast gekomen," zegt Cor. "Ja, toen ik 80 was, maar toen wist iedereen het natuurlijk al.” 

De kast, de kerk & het koninkrijk Wielie Elhorst
Wielie Elhorst.

Everdien Hagen (56) haalde de voorpagina van de Telegraaf toen zij in 1993 de eerste lesbische dominee was die haar relatie liet zegenen in haar eigen gemeente. Hoe kijkt ze 25 jaar later terug? “Er zijn nog steeds veel kerken, waarin daar anders over wordt gedacht," zegt Everdien. "Kijk maar naar de Nashville-verklaring.”

Lees ook: Homoseksualiteit: hoe deze kerk werkt aan meer openheid
Lees ook: Homoseksualiteit: hoe deze kerk werkt aan meer openheid

Wielie Elhorst (49) is de eerste PKN-predikant met een bijzondere opdracht voor de LHBTQ-gemeenschap. “Ik ben een activist en dus ongeduldig.” Wielie vindt dat de kerk een heilige opdracht heeft om te zorgen dat inclusiviteit de norm wordt.

Tafeltijd
Tafeltijd.

Raisa Sambo (32) is op zoek naar een inclusieve kerk. Ze bezoekt Tafeltijd, een plek waar LHBT-ers samenkomen om te eten en ervaringen uit te wisselen. John Lapré (33) is de Saulus die Paulus werd. Bij het evangelicale HeartCry preekte hij tegen homoseksualiteit. Nu schrijft hij boeken om homoseksualiteit en geloof te verenigen.

Kijk hier de uitzending terug op NPO Start

--:--