Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De Kist: verlies kinderen rode draad in leven Freek de Jonge

Cabaretier te gast bij Kefah Allush; maandag, 23.30 uur, NPO 2

Deel:

Kefah Allush gaat in De Kist (EO) langs bij Freek de Jonge voor een gesprek over leven en dood. De cabaretier vertelt dat het verlies van kinderen als een rode draad door zijn leven loopt. Met zijn eigen dood zou hij wel vrede hebben, al is hij nog niet klaar.

De ouders van Freek de Jonge verloren een tweeling, kort na de geboorte. Freeks zoon Jork overleed plotseling toen hij drie maanden oud was. En zijn kleindochter Maggie stierf op 7-jarige leeftijd, als gevolg van een aangeboren hartkwaal. “Dat was heel, heel ingrijpend”, vertelt hij in De Kist. Op een of andere manier greep haar dood hem meer aan die van zijn eigen zoon.

(Tekst loopt door onder de video.) 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

”Ze was mijn eerste kleinkind. Zeer open en levendig. Een engeltje dat even naar de aarde was gestuurd om liefde en geluk te brengen,” vertelt Freek aan Kefah Allush. Zijn verdriet zette de cabaretier om in een prachtig liedje. “Naar wie gaat mijn verdriet? Met wie kan ik erover praten? Wie wil mijn zorgen kennen, en wie niet?” 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

De Kist Freek de Jonge
Kefah Allush gaat in 'De Kist' langs bij Freek de Jonge.

Met zijn eigen dood zou de cabaretier wel vrede hebben. Hij heeft een ‘schitterend’ leven gehad, waar hij ‘dik tevreden’ mee is. Maar klaar met het leven? Dat is hij op zijn 75e nog lang niet. “Ik denk niet dat ik het definitieve woord gesproken heb, als ik mijn ogen sluit," zegt hij in De Kist. "Ik blijf natuurlijk ergens midden in een zin steken. En dat was het dan.”

De Kist: Freek de Jonge

Maandag 27 januari, 23.30 uur, NPO 2

--:--