Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De koning is niet populair

Blog van Blauw Bloed presentator Jeroen Snel

Terwijl de koning vanuit zijn paleis veel digitale werkbezoeken aflegt, is het vertrouwen dat het Nederlandse volk in hem heeft flink gedaald.

Deel:

Eind december hield onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van Nieuwsuur een enquête waaruit bleek dat de populariteit van de koning behoorlijk minder is geworden ten opzichte van een half jaar eerder.

In april had 76 procent van de Nederlanders vertrouwen in Willem-Alexander. Nu is dat opeens nog 47 procent. Dit heeft alles te maken met de herfstvakantie die ons koningspaar probeerde te ondernemen. Dat viel niet goed, waardoor de emotie rond het koningshuis snel omsloeg. Hierdoor moeten ze nu aan de bak om het vertrouwen terug te winnen. Dat doen ze nu veelal vanuit huis, door online werkbezoeken af te leggen en met mensen in gesprek te gaan. Zo sprak de koning onlangs met het zelfmoordpreventie-kantoor achter het nummer 113. Steeds meer mensen zijn depressief en hebben misschien erge plannen met zichzelf.

Gelukkig laten onze koning en koningin zich niet leiden door populariteitscijfers en blijven ze vanuit hun verbindende rol mensen een hart onder de riem steken en bemoedigen. Het lijntje tussen zeer geliefd zijn en het vertrouwen van je volk kwijtraken, is blijkbaar dun. Bij Blauw Bloed blijven we ze volgen en waar nodig kritische vragen stellen. Ondertussen hoop ik dat het snel weer iets beter gaat met de cijfers, want ik zie hoe Willem-Alexander en Máxima – ook in deze crisis – met hart en ziel betrokken zijn op het Nederlandse volk. Wat mij betreft verdienen ze ons vertrouwen.

Koning_Willem_Alexander_113_Cropped

Blauw Bloed

Zaterdag 23 januari, 19:50 uur, NPO 2.

Geschreven door

Jeroen Snel

--:--