Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De kracht en kwetsbaarheid van onze aarde in 'Planet Earth III'

Vanaf woensdag 8 mei, 21.30 uur, NPO 1

Vanaf woensdag 8 mei neemt David Attenborough de kijker mee naar de meest fascinerende plekken op aarde. De EO zendt het schitterende Planet Earth III uit met de indrukwekkende vertelstem van de inmiddels 97-jarige Sir David Attenborough.

Deel:

Nieuw aan dit deel is dat de mens een rol heeft in Planet Earth. Deels als onderdeel van de klimaatverandering, maar ook als held voor het beschermen van onze kostbare planeet. 

Neusje van de zalm

In het buitenland heeft deze BBC-serie al veel lovende recensies ontvangen. Ook Irjan Aarten, eindredacteur bij de EO, is te spreken over de serie: “Natuur is een belangrijk thema voor ons als publieke omroep. Als EO zijn we er trots op dat we dit neusje van de zalm mogen uitzenden. In het oogstrelende Planet Earth III zien we opmerkelijke verhalen over de kwetsbaarheid én de veerkracht van onze planeet.”

Woeste en stille wateren

Bioloog en televisiemaker David Attenborough verkent gevaarlijke kustgebieden, zoals die van Zuid-Afrika en de Noordpoolkust, waar dieren vanwege voortdurende veranderingen moeten vechten om te overleven. Verder van de kust vandaan blijft een groot deel van onze wereld onontdekt, namelijk in de onderwaterwereld. In de oceanen leven 80% van onze dieren, maar daar is weinig over bekend. Deze mysterieuze wereld wordt onder andere in het tweede deel van Planet Earth III belicht. 

Bossen en extremen

Als gevolg van klimaatverandering worden de woestijnen op onze aarde steeds groter. Maar David Attenborough neemt de kijker ook mee naar de groen bedekte delen van onze aarde. Van de gematigde regenwouden van Canada, waar zelden waargenomen kermodeberen op zalm vissen, tot de teakbossen van India, waar fluitende wilde honden samenwerken om prooien neer te halen die drie keer zo groot zijn als zij zelf.

Rol van de mens

De wereld van de mens heeft zich naar alle hoeken van de aarde uitgebreid. Dieren moeten zich aanpassen aan een sterk veranderd landschap, en het direct tegen ‘ons’ opnemen. In de kleine stukjes bos die overblijven door ontbossing, zijn dieren zoals chimpansees gedwongen om een bestaan te bevechten in de wereld van de mens. Maar tegelijkertijd zijn mensen ook heldhaftige natuurbeschermers die alles op het spel zetten om dieren te redden. Beide perspectieven worden uitgelicht in Planet Earth III

Planet Earth Making Of

Voorafgaand aan elke aflevering wordt ’s middags ‘Planet Earth Making Of’ uitgezonden. Hierin worden exclusieve beelden gedeeld en zien we de grote uitdagingen waarvoor de film crews kwamen te staan.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Planet Earth III

Planet Earth III’ is wekelijks te zien vanaf woensdag 8 mei om 21.30 uur bij de EO op NPO 1.

--:--