Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'De lijnclub heeft onze vriendschap nog meer verdiept'

Aryenne viel 60 kilo af

Aryenne raakte maar liefst 60 kilo kwijt, haar vriendin Heske 45 kilo. Mede dankzij een lijnclub die Aryenne samen met haar vriendinnen oprichtte. "Liever een bonbon zonder schuldgevoel, dan een hele chocoladereep met spijt."

Deel:

“Ik was vrolijk en genoot van het leven. Maar onderhuids sluimerde er iets. Een gevoel dat het anders moest. Mijn coach legde de vinger op de zere plek: ik zorgde voor iedereen, maar verwaarloosde mijzelf. En dat landde bij me.”

Weloverwogen keuzes

“’Je gelooft toch?’, voegde hij er ook nog aan toe. Zijn opmerking bepaalde mij bij een Bijbelse opdracht: heb jezelf lief. Waarom had ik die zo weinig serieus genomen? Het was alsof God tegen me zei: ga ook eens goed voor jezelf zorgen. Ik werd milder voor mezelf. Nam weer eens de tijd om te ontbijten, ging gezonder eten, ging wandelen. Gaandeweg viel ik 40 kilo af. Eigenlijk gewoon door andere, weloverwogen keuzes te maken. Liever een bonbon zonder schuldgevoel, dan een hele chocoladereep met spijt.

'Ik heb een club opgericht en jij hoort daarbij'

Ik had mijn omgeving meegenomen in mijn besluit om beter voor mezelf te zorgen. ‘Steun me maar’, zei ik dan. Met vriendin Heske had ik het altijd over eten. ‘Neem jij een patatje?, dan doe ik het ook’, dat soort gesprekken. Maar toen ze was bevallen van zoon Joep, zat haar eten haar een beetje in de weg. Ik wilde zelf nog 20 kilo kwijt. Waarom zou ik dat nog alleen proberen? Ik verzamelde een groepje vrouwen om me heen om elkaar te steunen in het afvallen. Ook Heske stuurde ik een appje: Ik heb een club opgericht en jij hoort erbij. Hilariteit alom toen het om een lijnclub bleek te gaan. Maar het werkte.

Een keer in de week kwamen we bij elkaar om te wegen en elkaar te stimuleren. Ook over de app gaven we elkaar de nodige support. We gunden elkaar een lekker wijntje tijdens een gezellig weekend, maar voegden er dan wel aan toe: maandag weer even rustig aan doen met eten hoor, en wandelen! We gingen niet hard, zetten stapje voor stapje, maar we hielden vol!

Geen crashdiëten

Inmiddels blijven Heske en ik al twee jaar op gewicht. Dat is opgevallen in het dorp. Steeds meer mensen kwamen bij mij voor advies. Ik deed de opleiding tot voedingsdeskundige en gewichtsconsulent en coach nu mensen die ook met hun leefstijl aan de slag willen. De gesprekken die ik mag voeren zijn enorm waardevol. Ik probeer te luisteren naar wat onderhuids sluimert en ik help om op koers te blijven. Bij mij geen crashdiëten, maar een behandelplan met reëele doelen voor met name een lekker en gezond gevoel. De vrouwen die ik ontmoet zijn stuk voor stuk prachtig! En ik mag hen hoop geven en helpen om nog een beetje meer zichzelf te worden.

Voor Heske en mij was de periode met de lijnclub een groot fantastisch gezamenlijk avontuur. Het heeft onze vriendschap nog meer verdiept. Dat gunnen we iedereen! Nog steeds komen we een keer in de week bij elkaar, maar nu om te schrijven aan ons boek: De Lijnclub.”

Aryenne de Jong-Heek (38) is voedingsdeskundige en gewichtsconsulent. Ze runt haar eigen praktijk Minder en de Jong in Spakenburg.

Tekst: Martineke Poppe
Beeld: Jeannine Rijsdijk

Meer lezen
Maartje van der Roest was vroeger het dikste kindje van de klas. Op een gegeven moment woog ze 146 kilo. Toch slaagde ze er uiteindelijk in 81 kilo af te vallen.

Geschreven door

Martineke Poppe

--:--