Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De missie van John Lapré in 'Hemel, hel & regenboog'

EO-documentaire op Coming-Outdag; maandag, 20.30 uur, NPO 2

Deel:

In veel protestantse kerken is homoseksualiteit geaccepteerd. Dat geldt nog niet voor de orthodox-protestantse wereld, waar de Nashvilleverklaring uit 2019 op veel instemming kon rekenen. Toch lijkt er ook iets te schuren in reformatorische en evangelische kring. In de documentaire Hemel, hel & regenboog zien we hoe homo en ex-refo John Lapré deze wereld van binnenuit probeert te veranderen.

De 35-jarige John Lapré woont samen met zijn partner Lionel in Den Helder. Daar werkt hij als marineofficier. Hij is jurist en secretaris van de Commandant Zeestrijdkrachten. Naast zijn werk zet hij zich in om christelijk Nederland inclusiever en veiliger te maken voor lhtbi’ers. Lapré staat centraal in deze documentaire, die de EO op Coming-Outdag uitzendt. Een dag die in het teken staat van het uitkomen voor je geaardheid.

Gesprek met Gert-Jan Segers

De film Hemel, hel & regenboog geeft een intieme inkijk in een wereld die veelal gesloten blijft voor buitenstaanders. De camera volgt Lapré als hij in gesprek gaat met ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers over zijn kijk op de omstreden conversietherapie, waarbij men homo’s probeert te ‘genezen’. Ook wordt John uitgenodigd op het reformatorische Pieter Zandt College in Kampen, zijn oude middelbare school. De school wil graag van John leren hoe zij lhbti-jongeren een veilige omgeving kunnen bieden. 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Hemel, hel en regenboog John Lapré
Marineofficier John Lapré zet zich in om christelijk Nederland inclusiever te maken.

Nadat John Lapré eerder meewerkte aan de EO-documentaire De kast, de kerk & het koninkrijk is Hemel, hel & regenboog een persoonlijk portret. “Geloof en lhbti staan nogal eens op gespannen voet met elkaar, niet alleen in de kerk, maar ook in gezinnen, de politiek, gesprekskamers en op scholen,” licht Lapré toe. “Juist daar waar het schuurt, probeer ik mee te denken hoe elkaar vast te houden ten gunste van hen om wie het draait: de lhbti’ers zelf.”

Lees ook: EO-Telefilm 'Alles van Waarde': 'Hiermee worstelen christelijke homo's'
Lees ook: EO-Telefilm 'Alles van Waarde': 'Hiermee worstelen christelijke homo's'

'Ontmoeting is van wezenlijk belang'

“Tijdens deze missie ontdekte ik dat ontmoeting, elkaar in de ogen kijken en een open gesprek van wezenlijk belang zijn. Dat er, ook al hebben mensen verschillende meningen en opvattingen, dan iets gebeurt wat polariserend wij-zij-denken mijlenver overstijgt. In de film komt dit soms indringend naar voren. Het is voor mij een voorrecht om – samen met de kijker – die mooie dynamiek van dichtbij te zien.”

Coming-out

John Lapré maakte zelf deel uit van het reformatorische milieu, maar is erbuiten komen te staan na zijn coming-out. Hij is opgegroeid bij het Gekrookte Riet, een conservatieve stroming binnen de voormalige Nederlandse Hervormde Kerk. Daarna is hij bij een evangelische gemeente terechtgekomen.

 John wil jonge lhbti’ers behoeden voor de eenzaamheid die hij zelf heeft ervaren

Daar was hij uiteindelijk niet meer welkom. Hij volgde onderwijs op een reformatorische scholengemeenschap in Kampen en onderging als twintiger conversietherapie. John wil jonge lhbti’ers behoeden voor de eenzaamheid, onmacht en geloofstwijfel die hij zelf heeft ervaren. Daarom probeert hij van binnenuit deze kerken, scholen en gemeenschappen te emanciperen.

'Hemel, hel & regenboog' op Coming-Outdag

De film Hemel, hel & regenboog volgt John Lapré (35) op zijn missie om homoseksualiteit bespreekbaar te maken en zo de refo- en evangelische wereld van binnenuit te emanciperen. Het idee is voortgekomen uit de EO-documentaire De kast, de kerk & het koninkrijk uit 2019. Onder orthodoxe christenen, waarop de nieuwe documentaire zich richt, lijdt homoseksualiteit nog vaak tot uitsluiting. De EO zendt Hemel, hel & regenboog uit op Coming-Outdag. 

Maandag 11 oktober, 20.30 uur, NPO 2

Kijk 'Hemel, hel & regenboog' op NPO Start

--:--