Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De schoonmaakgeheimen van ‘Rotterdamse Poetsqueen’ Charo

Zo heb jij je huis in een handomdraai schoon

Je huis schoonmaken is waarschijnlijk geen klus waar je erg naar uitkijkt. Daarom probeert Charo Walop mensen met haar video’s op TikTok en Instagram te laten zien dat het niet zo moeilijk hoeft te zijn. In haar plat Rotterdamse accent deelt ze haar beste schoonmaaktips. Haar enthousiasme is aanstekelijk, voor je het weet sta je zelf ook druk te poetsen. Zoals Charo zou zeggen: ‘We love it helemaal!’

Deel:

Charo’s doel is om zoveel mogelijk mensen te leren hoe ze hun huis moeten schoonmaken. “Ik zeg altijd: ‘vroeger had je de huishoudschool, tegenwoordig heb je Chaartje’. Ik geloof echt in ‘schoon huis, schoon hoofd’. Je zit gewoon veel beter in je vel als je huisje lekker schoon is. Dat speelt zo’n grote rol bij hoe je je voelt.”

Zelf was ze altijd al opgeruimd, maar sinds zij en haar vriend in hun eigen huis gingen wonen vindt ze het nog belangrijker vinden om hun stekje schoon te houden. “Dan ben je echt groos (trots) op je huis, het is gewoon je paleisje. Dat moet je lekker schoon houden. Mijn vriend houdt ook van poetsen, dus zo is het er ingeslopen.”

Gewoon beginnen

En wat nu als schoonmaken niet je hobby is? “Veel mensen eisen te veel van zichzelf. Die laten hun was bijvoorbeeld een hele week liggen, en doen dan alles in één keer. Dan ben je er drie keer zoveel tijd aan kwijt. Je kunt het beter elke dag of eens in de twee dagen opruimen. Als je je spullen te lang laat liggen, zie je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Ook maken veel mensen het te moeilijk, omdat ze niet weten hoe het moet. Terwijl het eigenlijk heel simpel is. Dat laat ik zien in mijn video’s, en ik merk dat dat mensen vaak al helpt.”

Kortom: gewoon beginnen. Dat kan voelen als een enorme klus, maar daar heeft Charo een tip voor. “Ik noem het mijn timer-truc. Zet een timer voor een kwartier of een half uur. Leg je telefoon weg, als je daar tussendoor op kijkt raak je afgeleid. Zet lekker een muziekje op en ruim tot de timer afgaat alles op waar het hoort. Alles wat je in die tijd doet scheelt voor de rest van de week. Waarschijnlijk gooi je je jas over een stoel als je binnenkomt bijvoorbeeld, dat oogt gelijk rommelig. Als je die aan de kapstok hangt, is dat een klein dingetje dat een groot verschil maakt.”

De beste schoonmaakproducten

Door de jaren heen heeft Charo zo een heleboel life hacks ontdekt voor het schoonmaken van je huis. “Daar ben ik gaandeweg zelf achter gekomen. Ik heb een keer de kalk heel erg laten opbouwen in mijn douche, gewoon omdat ik wilde proberen hoe je dat het best weg kunt krijgen. Toen heb ik het twee, drie maanden niet schoongemaakt, en daarna ging ik van alles uitproberen.”

Zo heeft ze een aantal schoonmaak-favorieten ontdekt. “Ik heb standaard gele Dasti in huis, ik noem het mijn holy grail. Dat werkt echt voor alles. Van The Pink Stuff ben ik ook fan. Die kun je gebruiken voor het verwijderen van kalk en nog veel meer. Beide koop ik gewoon bij de Wibra.”

Ook afwasmiddel gebruikt ze graag, en niet alleen voor de afwas. “Pas had ik een foundationvlek in mijn blouse zitten, die heb ik weg gekregen met Dreft. Daar hoef je echt geen speciaal vlekmiddel voor te kopen.” Charo raadt ook iedereen aan om vaatwastabletten in huis te hebben. “Je kunt ze niet alleen gebruiken voor de vaat, maar ook om je wasmachine mee te reinigen als er nare geurtjes in zitten. En als je pan is aangebrand, kun je dat oplossen met een vaatwastabletje en heet water.”

‘Azijn stinkt als de neten, maar werkt als een tierelier’

Haar beste geheim is azijn. “Ik zeg altijd: ‘het stinkt als de neten, maar het werkt als een tierelier’. Je kunt ermee poetsen, maar je kunt het ook als wasverzachter gebruiken. Dat is beter voor je kleding, het wordt er zachter van, en je ruikt het helemaal niet. Ik heb altijd natuurazijn in huis.”

Een paar simpele producten zijn dus voldoende. “Ik zie heel veel mensen die hun schoonmaakmiddelen mixen. Dat raad ik echt af, het is gevaarlijk. En sommigen gebruiken veel te veel, dat is ook helemaal niet nodig. Met een klein beetje wordt het ook lekker schoon. Dat moet je net weten. In het begin gebruikte ik ook rustig drie doppen wasverzachter als ik kleding ging wassen. Dat is hartstikke slecht voor je kleding. Met één dopje ruikt het net zo lekker, maar in je beleving denk je dat het sterker ruikt als je meer gebruikt.”

Jong geleerd…

Charo leert haar dochter ook om haar steentje bij te dragen in huis. “Zij hoeft natuurlijk niet het hele huis te poetsen, maar ik vind het wel belangrijk dat zij ziet wat ik doe. Als ze dan later op zichzelf gaat wonen, weet ze hoe het moet. Zo leer ik haar bijvoorbeeld vast dat ze haar bed op moet maken ‘s ochtends. Haar vader en ik helpen haar vaak met het opruimen van haar kamer. Doordat we het samen doen, leert zij ook hoe het moet.”

Om je kinderen enthousiast te krijgen om te helpen raadt Charo aan om ze te belonen. “Ik verkoop bijvoorbeeld een kaart, waarop kinderen kunnen invullen welke klusjes ze hebben gedaan. Aan het eind van de week staat daar dan een beloning tegenover. Dat hoeft niet per se een cadeautje te zijn, je kunt je kind ook een dag laten kiezen wat jullie gaan eten.”

Zichzelf beloont ze na een dag poetsen het liefst met een kop koffie. “Gewoon lekker met een bakkie pleur op de bank zitten en genieten van een schoon huis.” Charo sluit af met wat laatste tips, zodat jij straks ook op de bank van een schoon huis kunt genieten. “Maak het gewoon leuk voor jezelf, zet een lekker muziekje aan. Je zult zien dat hoe schoner je huis wordt, hoe blijer jij wordt. Maar eis niet te veel van jezelf, in een huis moet ook geleefd worden.”

Geschreven door

Lonneke Tijhof

--:--