Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De taken in huis eerlijk verdelen, kan dat eigenlijk wel?

Vivian Vietje-Scholte geeft antwoord

"Als ik thuis ben, hou ik het huishouden bij, kook ik én zorg ik voor de kinderen. Op de thuisdagen van mijn partner hebben de kinderen niets te klagen, maar is het huis ontploft! Soms vraag ik me af: kún je de taken in huis eigenlijk wel eerlijk verdelen?"

Deel:

Het zijn echt niet altijd de mannen die minder doen in het huishouden. Vaak doet een van de twee meer dan de ander, maar zolang iedereen tevreden is, is dat geen probleem. Het wordt vervelend als jij steeds moet ‘zeuren’ of je partner nou eindelijk eens dit of dat in huis wil doen.

Vaste rolpatronen

Vroeg in je relatie ontstaan vaak patronen die bewust en onbewust geïnspireerd worden door je gezin van herkomst. Zo was er bij de meeste van onze ouders een klassieke man­-vrouwverdeling tussen werk en huishouden. Als je als man gewend bent dat je moeder alles in huis deed, is een afwachtende rol richting het huishouden normaal. Andersom geldt ook dat veel vrouwen als jong meisje hebben gezien hoe hun moeder het huishouden runde.

Over-en onderfunctioneren in het huishouden

Het kan knap lastig zijn deze patronen te doorbreken. Vaak wil je de taak wel uit handen geven, maar pak je ’m ook net zo snel weer terug als het niet goed of snel genoeg gebeurt. Je bent dan aan het overfunctioneren in het huishouden, en dat is hét recept voor je partner om achterover te leunen. Hij of zij gaat juist onderfunctioneren. In plaats van meer te doen, wordt het steeds minder. Als dit lang genoeg duurt, ga je zelfs bijna geloven dat hij of zij niet weet hoe het strijkijzer werkt. Vaak is het geen onwil, maar gaat er écht pas later een alarmbelletje af dat er ergens een doekje overheen moet.

Huishoudelijke klussen op je eigen manier

‘Als ik het niet doe, gebeurt het gewoon niet,’ sputteren de overfunctionerende partners in kwestie dan. Maar als je lang genoeg wacht, gaat hij of zij heus wel wat doen. Dit blijkt ook vaak op momenten dat je het zelf even niet kunt. Die ander is de beroerdste niet, maar heeft alleen ruimte nodig om het op zijn of haar manier en tijd te doen. Eerlijk is eerlijk, jij zou toch ook gek worden als jij je huishoudelijke klussen op de manier van je partner moet doen?

Tips om het huishouden eerlijk te verdelen

  • Heb je een bepaalde wens over hoe of wanneer een taak gedaan moet worden, bespreek die dan specifiek. Lukt het een van jullie niet om die afspraak na te komen, bespreek dan hoe het komt dat dit niet lukt en wat jullie in de toekomst kan helpen.
  • Ga niet ongevraagd de taak van een ander doen.Kijktip

De speelfilm April May June. Let hierbij op de relatie tussen June en haar partner.

Vivian Vietje­-Scholte is coach en richt zich met name op vrouwen en moeders. Mamacoachamersfoort.nl

--:--