Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De ware ontmoeten via online dating? Dit zijn de do’s & don’ts

Zo vergroot je je kansen op een datingsite of -app

Online dating is een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten – en leidt je misschien wel naar de liefde van je leven. Doe je voordeel met deze tips om een (klein) fiasco te voorkomen.

Deel:

Je bent te druk om borrels en feestjes langs te gaan, komt sowieso niet veel mensen tegen of bent simpelweg ‘de ware’ nog niet tegengekomen. Dan kan online daten de uitkomst bieden. Bijna iedereen kent wel een succesverhaal van geliefden die elkaar via the world wide web hebben ontmoet. Dus waarom zou jij er niet aan beginnen? Neem wel deze ongeschreven regels in acht om de kans op succes iets te vergroten.

Tips voor online dating

Datingsite kiezen

Kies een datingsite die bij je past. Er zijn tegenwoordig heel wat mogelijkheden om je bij in te schrijven: datingsites en -apps voor vijftigplussers, hoger opgeleiden, homoseksuelen, mensen met een beperking – en ga zo maar door. Ook zijn er veel verschillende christelijke datingsites. Kies een platform dat bij je past en waarvan jij denkt dat er gelijkgestemden zitten.

Sommige datingsites hebben speciale kenmerken waarbij ze het proces net even anders aanpakken. We kennen het profielfoto-swipen bij Tinder natuurlijk – maar wist je ook dat je een datingapp hebt waarbij je niet kunt chatten? Bij de app Breeze wordt je eerste date met een match gepland door de organisatie – en zij betalen je eerste drankje.

Je profiel opstellen

Wees eerlijk en oprecht. Bij het opstellen van je profiel is het not done om te liegen over je leeftijd, werk, achtergrond, interesses, vriendenkring – of whatever je wordt gevraagd om in te vullen. Als je serieus op zoek bent, komt de waarheid vroeg of laat toch wel naar boven.

Bij het opstellen van je profiel is het not done om te liegen over je leeftijd

Gebruik recente foto’s. Leuk dat je er tien jaar geleden zo strak en zongebruind uitzag, maar als je volgende week op date gaat heb je wellicht toch wat uit te leggen. Ook is het niet handig om je foto’s met allerlei fancy filters te bewerken – ga gewoon voor een natuurlijke, dagelijkse look.

Gebruik foto’s van jezelf. Dit is natuurlijk logisch, maar er zijn genoeg mensen die zichzelf voordoen als andere mensen. Dit wordt ook wel catfishing genoemd.

Wees niet te kritisch vooraf. Als anderen jouw profiel bekijken, zien ze ook wat jij zoekt in een eventuele partner. Denk hier dus goed over na: een waslijst aan vereisten kan mensen afschrikken. En wie weet loopt er iemand rond die niet net als jij van honden of moestuinieren houdt, maar verder wél hartstikke goed zou passen.

Vermijd negativiteit. Probeer je positief op te stellen in je profieltekst; focus op de positieve aspecten van jezelf en wat je zoekt. Misschien gooi je er hier en daar wel een sarcastisch grapje doorheen om het ijs te breken, maar bedenk dat niet iedereen dat zal begrijpen.

Een waslijst aan vereisten kan mensen afschrikken

Wees creatief. Je houdt van koffie, gezellige dingen doen met vrienden en op vakantie gaan. Maar dat geldt voor 99 procent van de mensen. Probeer daarom ook wat originelere feitjes over jezelf te delen. Zit je op een koor, heb je een duiventil in je achtertuin, koop je een jaar geen nieuwe kleding, ben je ooit surfkampioen geweest? Denk uit de box (maar wees wel eerlijk).

In chatgesprekken

Deel niet meteen je persoonlijke gegevens. Hoe aardig iemand ook klinkt, het blijft een onbekende. Laat je adres, telefoonnummer of werkplek daarom ook achterwege in de eerste gesprekken. En geef nooit geld of financiële informatie aan iemand die je niet kent.

Houd het (voorlopig) bij de chatfunctie van de datingsite of -app. Als iemand voorstelt om via WhatsApp of social media verder te praten, hoef je daar niet meteen ja op te zeggen. Datingapps zijn zo ontworpen dat je redelijk anoniem kunt blijven, maak daar dan ook gebruik van totdat je je comfortabel voelt om meer informatie te delen.

Volg de regels en richtlijnen van de datingsite of -app. Niet meer dan logisch, toch?

Neem zelf ook initiatief. Wees proactief en benader mensen die je interessant vindt – ook al denk je dat je geen kans maakt. Niet geschoten is altijd mis, zou Cupido zeggen.

Log regelmatig in. Zo kun je je berichten in de gaten houden en reageren op potentiële matches.

Wees respectvol. Behandel de ander altijd met respect, zelfs als je besluit dat er geen klik is.

Als je iemand interessant vindt…

Wees niet té actief. Als iemand een tijdje niet reageert, hoeft dat niet per se desinteresse te zijn; misschien is diegene wel een paar dagen weg of is er iets gebeurd in zijn of haar leven. Niet spammen dus.

Loop niet te hard van stapel. Neem de tijd om iemand goed te leren kennen voordat je persoonlijke informatie deelt of afspreekt.

Neem de tijd om iemand goed te leren kennen voordat je persoonlijke informatie deelt

Heb geduld met de ander. Jij ziet het misschien al helemaal zitten, maar de ander heeft wat meer tijd nodig. Wees daarin geduldig en begripvol, oefen geen druk uit om een volgende stap te zetten.

Heb respect voor zijn of haar privacy. Ga geen chatgesprekken screenshotten en op social media delen, en stuur ook niet zijn of haar foto naar jan en alleman door. Natuurlijk kun je je ervaringen delen met mensen die je vertrouwt, maar respecteer de ander daarin.  

De eerste ontmoeting

Ontmoet elkaar voor het eerst op een openbare plek. Je hebt een aardig beeld van degene met wie je op date gaat, maar je kunt toch zomaar voor verrassingen komen te staan. Daarom is het verstandig om de eerste keer op een publieke plek af te spreken. Ga wandelen door een stad, doe een drankje in een gezellig café of ga bijvoorbeeld poolen. Door de sociale controle kan er weinig geks gebeuren.

Vertel een vriend of familielid waar je hebt afgesproken met je date. Mocht je match toch niet te vertrouwen zijn, dan weten anderen in ieder geval ook waar je uithangt. Je kunt er ook voor kiezen om je locatie te delen – maar dat is misschien een beetje te veel van het goede.  

Het is verstandig om de eerste keer op een publieke plek af te spreken

Wees jezelf! Je bent ongetwijfeld zenuwachtig om je date te ontmoeten, maar probeer er zo relaxed mogelijk in te staan. Jullie gaan gewoon kijken of er in real life ook een klik is: en zo niet, dan is dat zo.

En verder

Onthoud: niemand is perfect. Iedereen heeft zijn of haar mooie en minder mooie kanten. Houd daar rekening mee.

Verwacht niet meteen liefde of een serieuze relatie. Sommige mensen zitten op apps met andere intenties, maar als je een serieuze relatie zoekt heeft dat in de meeste gevallen meer tijd nodig.

Heb plezier! Mensen komen in alle soorten en maten, in alle geuren en kleuren. Probeer daarvan te genieten, ongeacht of jullie een match worden of niet.

Geschreven door

Eline van Lindenberg

--:--