Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De zorg centraal bij EO-radioprogramma ‘Open Huis’

Open Huis in de Zorg, 14 t/m 19 maart dagelijks tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 5

Het radioprogramma ‘Open Huis’ staat volgende week geheel in het teken van de zorg. Tijdens ‘Ontdek de zorg week’ reizen Henk van Steeg en Tom Herlaar met een mobiele studio naar zorg- en welzijnsinstellingen door heel Nederland. Ze spreken daar met zorgverleners over wat hen drijft in dit werk.

Deel:

Ook onderzoeken ze de rol van muziek in de zorg. En ze zetten dé ZorgHelden van 2022 in het zonnetje. De kennismaking met deze ‘achterkant’ geeft een veelzijdige en verfrissende kijk op de huidige zorg en welzijn nu corona wat meer op de achtergrond is gekomen.

Dit jaar is het voor het eerst in twee jaar voor ‘Open Huis’ weer mogelijk om de zorglocaties te bezoeken en van daaruit uit te zenden. Na twee jaar lang coronanieuws uit de zorg is het nu ook weer tijd om te horen wat er nog meer gebeurt. Onder andere UMC Utrecht, Reade Amsterdam, Riederborgh Ridderkerk en Koninklijke Visio Breda openen hun deuren voor het EO-radioprogramma. Ook is ‘Open Huis’ te gast bij GGZ De Hoop in Dordrecht en Amerpoort Baarn.  

Met kleine dingen een groot verschil maken 

Over het ‘waarom’ van de themaweek zegt presentator Henk van Steeg: “Mensen kunnen met schijnbaar kleine dingen een heel groot verschil maken, zeker ook in de zorg. Dat zie ik ook in mijn eigen leven. Bij de geboorte van mijn zoon werden mijn vrouw en ik ook ondersteund door iemand die daar coschappen liep. De bevalling verliep moeizaam en ons zoontje moest in alle haast voor onderzoek naar een andere afdeling. Alle artsen en verpleegkundigen gingen mee. Ik mocht ook mee, maar mijn vrouw moest alleen achterblijven na een heftige ervaring. Toen bleef de co-assistent bij haar en dat bleek achteraf zo waardevol te zijn, ook al lijkt het iets kleins. En naar zulke verhalen zijn wij op zoek tijdens deze week; vrijwel iedereen heeft uiteindelijk een zorgverhaal te vertellen.” Daarom haken we met ‘Open Huis’ graag weer aan bij de landelijke Ontdek de zorg week.”  

Mobiele telefoon als dokter 

De EO trapt op maandag af in het UMC Utrecht. Het UMC Utrecht zet bijzondere stappen op het gebied van medische technologie door mobiele telefoons in te zetten als dokter. Ook zijn Henk en Tom te gast bij Amerpoort, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Hoe betrekken we hen bij de samenleving en zorgen we ervoor dat ze kunnen doen waar ze goed in zijn? 

Uitzendlocaties 

  • Maandag: Universitair Medisch Centrum (Utrecht) 
  • Dinsdag: Reade Revalidatie Centrum (Amsterdam) 
  • Woensdag: Amerpoort voor mensen met een verstandelijke beperking (Baarn) 
  • Donderdag: Riederborgh, voor thuiszorg of wonen in een zorgorganisatie (Ridderkerk) 
  • Vrijdag: Koninklijke Visio, voor revalidatie (Breda) 
  • Zaterdag: De Hoop christelijke ggz en verslavingszorg (Dordrecht) 

Wanneer zijn de uitzendingen?

Open Huis in de Zorg, van 14 t/m 19 maart, dagelijks tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 5.  
De slotuitzending op zaterdag is op zaterdag 19 maart en dan is ‘Open Huis’ te gast bij de christelijke ggz en verslavingszorginstelling ‘De Hoop’ in Dordrecht.    

--:--