Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Derde seizoen 'The Chosen' bij de EO op NPO Start

‘Elke aflevering bevat een scène die je diep raakt’

“Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad.” We zien hoe Jezus deze bekende passage uit de Bergrede (Matteüs 6) gepassioneerd uitspreekt terwijl de groep mensen om Hem heen aandachtig luistert. Het is een van de eerste scènes uit het derde seizoen van 'The Chosen'.

Deel:

De inmiddels wereldberoemde serie biedt een eigentijdse hervertelling van het bekendste verhaal ter wereld. Sinds de lancering van The Chosen in 2019 hebben meer dan 100 miljoen mensen over de hele wereld de serie bekeken. Seizoen drie ging eind vorig jaar in Amerika in première. De afleveringen zijn inmiddels vertaald in 62 talen en in Nederland zijn de afleveringen van het derde seizoen nu al te zien via de app The Chosen en de website Thechosen.nl. Vanaf 18 december is deze serie online te zien bij de EO via NPO Start.

In The Chosen draait alles om de personages rondom Jezus en de impact die de Messias op hun dagelijks leven heeft. Hoe heeft Hij hun leven veranderd?

Nieuwe personages

Het derde seizoen introduceert twee nieuwe personages: Johanna en Jaïrus. Johanna wordt twee keer genoemd in het Evangelie van Lucas. Ze is getrouwd met Chusas, de rechterhand van Herodes. In Lucas 24 staat dat zij ook een van de vrouwen was die het lege graf ontdekten. Jaïrus wordt in twee evangeliën genoemd als de synagogeleider wiens 12-jarige dochter door Jezus uit de dood werd opgewekt.

Authentiek en relevant

Uiteindelijk zullen er zeven seizoenen verschijnen. Op dit moment zijn in Amerika de opnames voor het vierde seizoen in volle gang. De Amerikaanse regisseur Dallas Jenkins wilde deze serie vooral maken om een brug te slaan tussen onze moderne wereld en de tijd waarin het allemaal begon. “De filmserie is ontstaan vanuit het verlangen om het verhaal van Jezus te vertellen op een manier die zowel authentiek als relevant is”, vertelde Jenkins onlangs in een interview. “Het thema van seizoen drie is ‘Komt allen tot Mij die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven’. Ik hoop dat het The Chosen-kijkers nieuwsgierig maakt, zodat ze de Bijbel gaan lezen en meer te weten komen over die Jezus van Nazaret.”

Levensvragen

Trouwe The Chosen-kijker Catharina Knol (28) heeft inmiddels iedere minuut van de eerste drie seizoenen gezien. “Ook deze derde serie bevat elke aflevering minstens één ontroerende scène die me diep in het hart raakte. De laatste episode gaat onder andere over de wonderbare spijziging met de vijf broden en de twee vissen. Geweldig om te zien! De leerlingen zijn onderdeel van dit wonder en zeggen vol enthousiasme: ‘Jezus geeft ons meer dan we nodig hebben.’ En dat is precies waar het om draait in het evangelie. Sommige scènes zijn zo mooi dat het bijna niet in woorden te vatten is.”

“Ik heb recent een niet-gelovige collega verteld wat er zo bijzonder is aan The Chosen”, vervolgt de fan. “Je maakt namelijk niet alleen kennis met de joodse geschiedenis en cultuur, maar er komen ook levensvragen voorbij. Bestaat God? Waarom is er ellende in de wereld? Wat is ons doel in het leven? Vragen die ieder van ons weleens gesteld heeft. Ik merk dat The Chosen antwoorden biedt, op toegankelijke wijze.”

Omarmen

Arjan Lock, directeur van de EO, zegt over de serie: “The Chosen is het grootste wereldwijd gecrowdfunde mediaproject ooit, dus het ligt voor de hand dat in Nederland de EO deze serie over het leven van Jezus omarmt. Het mooie van The Chosen is dat Jezus langszij komt in de verhalen. De personages rond Jezus staan centraal en we zien hoe Jezus mensen heeft veranderd. Deze insteek geeft de kijker de ruimte de vraag te stellen wat de relevantie van Jezus voor het leven van alledag is.”

Derde seizoen The Chosen

The Chosen, vanaf 18 december te zien op NPO Start: NPOstart.nl

The Chosen, vanaf 18 december te zien op NPO Start: NPOstart.nl

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--