Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze 6 nieuwe EO-podcasts wil je niet missen

Black Gospel, duurzaamheid, en een rondreis door Europa

Heb je behoefte aan inspiratie op geloofsgebied? Of wil je bijgepraat worden over wat er speelt in de wereld? Luister dan eens naar de volgende EO-podcasts.

Deel:

Searching for the Soul of Gospel

Giovanca.Ostiana

Henk van Steeg en Giovanca Ostiana gaan in deze podcast op zoek naar de ziel van de Black Gospel-muziek. Giovanca groeide op met deze muziek, vertelt ze: “Mijn ouders luisterden naar Mahalia Jackson en natuurlijk naar Aretha Franklin. Voor mij kwamen er later The Clark Sisters, Kirk Franklin en nog zo veel andere gos­pelartiesten bij. Deze muziek is mijn passie: it’s my church.”

Henk kreeg een andere muziekopvoeding thuis. Deze bestond naar eigen zeggen uit lp’s van Jim Reeves en John Denver. “Daarnaast zongen we in de kerk psalmen en enige gezangen. Maar toen ik het gospelduo Mary Mary zag optreden in de Johan Cruijff Arena, merkte ik pas hoe Black Gospel bij me binnenkwam.”

Bekende namen als Shirma Rouse, Michelle David en Berget Lewis vertellen in Searching for the Soul of Gospel over hun liefde voor deze muziek en wat hen er zo in raakt.

Dit Dus!

In de podcast Dit Dus! gaan theoloog Kees van Ekris en gastvrouw Rosa Douma in gesprek met gasten die niet (meer) in God geloven. Ze hebben het daarbij over de grote levensvragen. Het duo zoekt naar de betekenis van christelijke thema’s, en door het bevragen van elkaar ontstaan er nieuwe inzichten over bijvoorbeeld vergeving, genade, recht en onrecht. Gasten als schrijfster en journaliste Nina Polak, presentator Noortje Veldhuizen en presentator Nathan de Vries komen langs om hun gedachten te delen.

kees.ekris

“Je wordt door de ontmoetingen steeds opnieuw aan het denken gezet,” aldus Kees van Ekris. “Ik hoop dat deze podcast dit soort gesprekken stimuleert. Het is prachtig als je voorbij allerlei vooroordelen een gemeenschappelijke grond kunt vinden.” Rosa sluit zich bij hem aan en onderstreept ook het belang van dergelijke gesprekken: “Het vraagt creativiteit en een echt open en onbevooroordeelde houding. Wij merkten dat onze gasten graag het gesprek aangingen. Er is belangstelling voor zingeving en ze putten uit allerlei bronnen. In dat zoekproces kan ook weer nieuwe openheid ontstaan naar het christelijk geloof.”

Levensbepalend

Het radioprogramma Onderweg begint aan een nieuw bestaan als podcast en heet voortaan Levensbepalend. Elsbeth Gruteke gaat in deze podcast een uur lang in gesprek met een gast over geloof, werk en leven.

Elsbeth_Gruteke-038__c_willemjandebruin_HR

Elsbeth: “Elk mens komt in zijn of haar leven momenten tegen die van grote invloed zijn: kantelpunten, levensbepalende momenten, die het leven daarna voorgoed kleuren, die je een bepaalde kant op sturen. Een studie, een huwelijk, een scheiding, de dood van een geliefde, een ontmoeting, een gebeurtenis – groot of klein. In deze podcast gaat het over die momenten. Elke gast neemt ze mee, het zijn gebeurtenissen die hen tot de mens maken die ze nu zijn. Fascinerend, ontroerend, leerzaam en ontzagwekkend dat ik mee mag kijken met hen.”

De presentatrice ontvangt in de eerste uitzendingen weerman Marco Verhoef, zangeres Izaline Calister en CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Een Betere Podcast

talitha-muusse-1114x1067

In Een Betere Podcast gaat Talitha Muusse op zoek naar hoop voor een duurzame wereld. In elke aflevering praat ze met een bekende denker of doener uit de wereld van duurzaamheid. Zo spreekt ze met Jaap Korteweg. De voormalig jager staat inmiddels bekend als de man achter de Vegetarische Slager. En weerman Reinier van den Berg probeert zijn steentje bij te dragen in de strijd tegen klimaatverandering. Ook biologe en ecologe Louise Vet schuift aan. Ze adviseert politici, multinationals en regeringsleiders over natuur, milieu en biodiversiteit. Zij geniet nog volop van de natuur, of dat nu in Wageningen of op Antarctica is. Wat kan Talitha leren van hun ervaringen en hoe houden zij hoop op een betere wereld?

Europa draait door

arend

Het begon als een podcast over de brexit, maar Groot-Brittannië-correspondent Tim de Wit en historicus Arend Jan Boekestijn waagden de gok om de inhoud van hun podcast te verbreden. De heren ‘zigzaggen’ wekelijks door Europa om allerlei grote ontwikkelingen te belichten. Of het nu gaat over de opvolger van Angela Merkel of over de beschuldigingen aan het adres van politici door mensen die geloven in een satanistisch pedocomplot – het komt allemaal naar voren in Europa draait door. En het duo schuwt ook geen uitstapje naar de Verenigde Staten om de politieke onrust daar te belichten. Gasten als (voormalig) correspondenten en ambassadeurs schuiven (virtueel) aan en geven hun visie over de onderwerpen die ter tafel komen.

Redactie: Lukas ten Napel

--:--