Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze Adam is vader én metalzanger: Erik van Winkelhoff

Deel:

Klopt het dat je ooit bedreigd bent?

“Ik werkte voor een jeugdzorgorganisatie, als systeemtherapeut. Ik moest een keer naar een leerling van een school die probleemgedrag vertoonde. Zijn vader heeft me meteen duidelijk gemaakt met wie ik te maken had, en op een gegeven moment heeft hij mijn gezin bedreigd.Dat was een moeilijke tijd. Ik was niet boos op de bedreiger – in iedere dader zit een slachtoffer – maar op het onrecht. Ik kan niet tegen onrecht. Ik vind het net zo erg als het om zeehondjes of Yezidi’s gaat.”  

Wat zijn de belangrijkste valkuilen in een relatie?

“Het draait in een relatie om autonomie, verantwoordelijkheid en respect. Het gaat mis als je je eigen verantwoordelijkheid niet neemt, of als je de verantwoordelijkheid in de relatie bij de ander legt. Of als je elkaars verschillen niet respecteert, geen respect hebt voor elkaars grenzen.Ik zie ook veel problemen op het gebied van loyaliteit. Iedereen wordt gedreven door loyaliteit. Naar ouders, naar kinderen toe. Naar je partner toe.  De loyaliteit van kinderen naar de ouders toe is enorm sterk. Het kan zijn dat zelfs volwassen kinderen daarom te lang in een kerk blijven zitten waar ze zich zelf niet thuis voelen. Of niet praten over verdriet na verlieservaringen of over misbruik. Of een toekomst kiezen – de boerderij overnemen, bijvoorbeeld – om hun ouders een plezier te doen. Als je zoiets opmerkt, is het goed om dat te bespreken. Anders leef je niet in vrijheid om eigen keuzes te maken.”  

Waarvoor kun je jou middenin de nacht wakker maken?

“Ik ben gek op de oriëntaalse keuken. Of het nou de afhaalchinees is of hoogstaande cuisine, ik houd van alles wat uit China, Thailand, Indonesië of Japan komt. Daar mag je me voor wakker maken.” 

Hoe kwam je erbij om in de hardcore muziek te gaan?

“Ik heb in mijn jeugdjaren God leren kennen door christelijke metal en hardcore. Ik had veel niet-christelijke vrienden, maar toen het jeugdhonk van de kerk werd geopend door Peter Scheele ging ik erheen. Er was toen een dj die allemaal vette muziek draaide: christelijke hardcore. Dat was mijn bekeringsmoment. Ik wist: als dit de God is waar mijn ouders het over hebben, de God waar het in de kerk over gaat, dan is dit de God waar ik bij wil horen. Ik ben altijd op zoek geweest naar echtheid, authenticiteit, het pure, het rauwe, het schone. Dat vond ik in de hardcore punkstroming die maatschappijkritisch in het leven staat, en ervan droomt de maatschappij anders in te richten. De mensen in die scene denken na over hoe je met dieren omgaat, over geloof, over hoe je je leven inricht met God. Ik voelde een onbehagen over hoe we omgingen met elkaar, met de natuur, met de dieren, en ik vond herkenning in de hardcore.”  

Die screamo’s, zijn die niet slecht voor je stem?

“Niet als je zangtechnieken gebruikt. Je techniek is hetzelfde: je moet op je adem letten, je moet de klank vanuit je buikspieren brengen. Als je dat niet doet, houd je het niet vol. Dan ben je zo hees en dan scheuren je stembanden.”  

Ik zag dat jullie in De Wereld Draait Door hebben opgetreden, maar ik kon het fragment niet vinden.

“Ja, ze wilden een item doen over christelijke hardcore, en ze vroegen mij op het laatste moment om even wat te komen screamen en grunten. Ik heb nee gezegd. Ik vind Matthijs van Nieuwkerk een integere interviewer, maar ik wilde niet even als christen aanschuiven en mezelf daar neerzetten. Dat zou een verkeerd beeld geven van wie ik was, van waar ik voor stond. Ik ga niet zomaar in een microfoon schreeuwen. Daar heb je weer zo’n gek, denken de mensen dan.  Dat zag je trouwens ook toen jaren later Bert Reinds werd geïnterviewd door Andries Knevel. Hij liet zijn favoriete muziek horen, de muziek waar hij rustig van werd. En toen werden die zware gitaren ingezet: het was een nummer van ons. Je zag Andries moeilijk kijken. Het was een onbedoeld Lucky-tv-moment, en het kwam ook bij De Wereld Draait Door terecht. Dat heb ik jaren eerder dus al aangevoeld: daar gaan ze weer een grappig moment van maken. Voor veel volwassenen is het onbegrijpelijk dat mensen naar metal of hardrock luisteren, net zoals kinderen niet snappen dat volwassenen klassieke muziek mooi vinden.”  

Wat hoop je voor over 10 jaar?

“Dan hoop ik mijn vakanties in te vullen met een camperbus, gezin er in en gaan...”

--:--