Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze documentaires zag je in 2023 bij de EO

Met onder andere: 'Stil Water', 'My Maysoon' en 'Mijn grote broer'

Van prijswinnende documentaires over intrigerende thema's tot verrassende korte documentaires van nieuwe filmmakers: in 2023 zag je bij de EO de meest uiteenlopende documentaires. In dit overzichtsartikel vind je alle EO-documentaires uit 2023 terug, inclusief handige kijklink.

Deel:

In 2023 zag je de volgende documentaires bij de EO

NPO 2

 • Stil Water | 19 februari 2023
 • Meneer Pastoor | 30 maart 2023
 • Velvet Queen | 19 april 2023
 • Duutsers | 4 mei 2023
 • Mijn vader, Nour en ik | 1 juni 2023
 • My Maysoon | 15 juni 2023
 • A way to B | 17 augustus 2023
 • Mijn grote broer | 3 september 2023
 • Innocence | 14 september 2023
 • Het wonder van Oirsbeek | 30 oktober 2023
 • Als ze er niet is | 6 november 2023
 • Zwart geluk | 15 november 2023
 • And a Happy New Year | 28 december 2023

NPO 3

 • Het Schooladvies | 5 maart 2023
 • Mijn ouders zijn gescheiden (serie):
  > Een zomer zonder jou | 23 april 2023
  > Boos enzo | 30 april 2023
  > Roco en Noi | 7 mei 2023
  > Kleine Baas | 14 mei 2023

Stil Water (2Doc)

Wat doet kinderkanker met een gezin? In de documentaire 'Stil Water' volg je de ouders, broertjes en zusjes van Fien, Matthijs en Bente. Filmmaker Simonka de Jong laat op een aangrijpende manier zien hoe het leven van de drie gezinnen wordt opgeschud door deze vreselijke ziekte. Twee jaar lang volgde Simonka de gezinnen op de voet: thuis in de kinderkamer, bij behandelingen, aan de eettafel, bij de therapeut en bij spannende gesprekken in het Prinses Máxima Centrum.

Kijk de 2Doc 'Stil Water'

Te zien op NPO Start

Kijk de 2Doc 'Stil Water'

Filmmaker Simonka de Jong heeft tussen 2020 en 2022 met de drie verschillende gezinnen meegelopen. Ze mocht op de meest indringende momenten filmen hoe de ouders, broertjes en zusjes de impact beleven van de medische achtbaan waarin ze zijn beland.

Meneer Pastoor (2Doc)

Meer dan veertig jaar lang stond pastoor John van Oss aan het roer van de parochies in Schimmert en Genhout, twee dorpjes in Zuid-Limburg. Nu John 83 jaar is, is het tijd voor zijn welverdiende pensioen. In de documentaire 'Meneer Pastoor' laat filmmaker Gabrielle Provaas zien dat de opvolging van John niet zonder slag of stoot verloopt.

Johns opvolgers, Stefan en Charles uit Indonesië, moeten het vertrouwen zien te winnen van het hechte dorp. Omdat ze uit Indonesië komen, moeten ze bovendien Nederlands leren. En dat niet alleen: lukt het ze om ook het Limburgs dialect onder de knie te krijgen? En plotseling ontstaat een nog grotere uitdaging, want tijdens de overdracht breekt corona uit... 

Kijk de 2Doc 'Meneer Pastoor'

Te zien op NPO Start

Kijk de 2Doc 'Meneer Pastoor'

Filmmaakster Gabrielle Provaas, geboren en getogen in Schimmert, keert voor deze documentaire terug naar haar geboortedorp. Ruim twee jaar lang volgt ze de (oud-)pastoor John, zijn opvolgers Stefan en Charles en de kerkelijke vrijwilligers om hen heen.

The Velvet Queen (2Doc)

Natuurfotograaf Vincent Munier en schrijver Sylvain Tesson gaan in de prachtige Tibetaanse hooglanden op zoek naar een van de meest zeldzame grote katten: de sneeuwluipaard. Munier probeerde dit al een paar keer eerder; tevergeefs. Voor deze documentaire trok het duo wekenlang te voet door het onherbergzame gebied. Lukt het ze om het schuwe dier vast te leggen?

'The Velvet Queen' terugkijken?

Kijk nu via NPO Plus

'The Velvet Queen' terugkijken?

'The Velvet Queen' is een pareltje van regisseur Marie Amiguet. Geniet van deze prachtige documentaire over kijken én bekeken worden.

Duutsers (2Doc)

Hoe werd de Tweede Wereldoorlog beleefd in het christelijke dorp Rouveen? In de ontroerende documentaire Duutsers vertellen de laatste ooggetuigen uit dit dorp hun verhaal. Ze vertellen over de oorlog in onvervalst Nedersaksisch Rouveens dialect. Hun verhalen worden in de documentaire afgewisseld door nostalgische videofragmenten en unieke foto’s van vroeger. 

Kijk de 2Doc 'Duutsers'

Te zien op NPO Start

Kijk de 2Doc 'Duutsers'

De documentaire 'Duutsers' is gemaakt door filmmaker en onderzoeksjournalist Geertjan Lassche, die zelf in Rouveen opgroeide. “Ik ben altijd bijzonder geïnteresseerd geweest in de Tweede Wereldoorlog en was benieuwd hoe de oorlog in Rouveen werd beleefd”, legt Geertjan uit. “De kinderen van toen waren de laatste ooggetuigen aan wie ik het kon vragen.”

Mijn vader, Nour en ik (2Doc)

Vijfentwintig jaar geleden vluchtte filmmaker Wiam Al-Zabari midden in de nacht uit Bagdad (Irak); samen met zijn moeder, broer en zus. Wiam was toen 13 jaar oud. Wiams vader wachtte hen op in Nederland. Maar toen ze eindelijk werden herenigd, was zijn vader een gebroken man. Over deze traumatische gebeurtenis werd thuis nooit gepraat. Nu Wiam zelf vader is, doorbreekt hij de stilte. In Mijn vader, Nour en ik gaat hij in gesprek met zijn vader, moeder, broer en zus. Krijgt Wiam de antwoorden die hij zoekt? En lukt het hem het verleden los te laten en een Nederlandse toekomst te omarmen?

Kijk de 2Doc 'Mijn vader, Nour en ik'

Te zien op NPO Start

Kijk de 2Doc 'Mijn vader, Nour en ik'

Hoe voorkom je dat trauma’s van oorlog en een verleden als vluchteling overgedragen worden aan de volgende generatie? Regisseur Wiam Al-Zabari maakte voor zijn zoon Nour een persoonlijke film over dit thema. Hij gaat met zijn familie in gesprek over de onbeantwoorde vragen na hun plotselinge vlucht uit Irak.

My Maysoon (2Doc)

De Syrische Maysoon Karbijha maakte in 2014 de levensgevaarlijke oversteek van Libië naar Italië, maar halverwege begon het schip te zinken. Een deel van de vluchtelingen werd gered, maar honderden mensen zijn in de zee verdwenen. Ook Maysoon is sindsdien vermist. In de persoonlijke, ontroerende documentaire My Maysoon gaat haar zus Batoul naar Maysoon op zoek. 

Kijk de 2Doc 'My Maysoon'

Te zien op NPO Start

Kijk de 2Doc 'My Maysoon'

Deze documentaire is een indrukwekkend eerbetoon aan Maysoon, die sinds 2014 is vermist. "We lijken een gewoon Syrisch gezin. Emotioneel, luidruchtig, rommelig... Soms lijken we zelfs gelukkig. Maar dat is schijn. Geen van ons praat over jou. Eigenlijk leven we sinds dat moment in een stilzwijgen." Volg Batoul tijdens haar emotionele zoektocht.

A way to B (2Doc)

In deze documentaire maak je kennis met het danscollectief Liant la Troca uit Barcelona. Een deel van de dansers uit deze groep heeft een lichamelijke beperking. Zo zitten sommige dansers in een rolstoel, is er een danser met één been en zijn er groepsleden die spastisch of blind zijn. In de documentaire wisselen dans en verhaal elkaar steeds af. 

Documentairemakers Jos de Putter en Clara van Gool willen met de documentaire een waardevolle boodschap meegeven, vertellen ze in een interview met 2Doc. De Putter: "Wij leven in een beeldcultuur die draait om perfectie. Onze dochters werden in hun tienerjaren 24 uur per dag blootgesteld aan schoonheidsidealen. Dat is ook best moeilijk. De leden van dit gezelschap, daarentegen, maken iets ontroerends vanuit ímperfectie. Zij tonen ons hoe je die overwint en het leven tot een feest kan maken."

Kijk de 2Doc 'A way to B'

Te zien op NPO Start

Kijk de 2Doc 'A way to B'

Dansen ondanks een fysieke beperking. Dát doen de leden van danscollectief 'Liant la Troca'. In 'A way to B' vertellen ze open over hun soms ingewikkelde leven, maar laten ze tegelijkertijd zien wat ze in huis hebben.

Mijn grote broer (2Doc)

Eind 2019 maakte Arie op 22-jarige leeftijd een einde aan zijn leven. Niemand zag het aankomen, zelfs zijn jongere broer Gijs en ouders niet. Voor de documentaire Mijn grote broer volgde filmmaker Mercedes Stalenhoef het achtergebleven gezin drie jaar lang. De documentaire biedt een zeer intieme kijk in het leven van de achtergebleven gezinsleden, die ieder op hun eigen manier met het verlies van hun zoon of broer omgaan. 

Kijk de 2Doc 'Mijn grote broer'

Te zien op NPO Start

Kijk de 2Doc 'Mijn grote broer'

"Mijn grote broer is een aangrijpende, dappere en taboedoorbrekende documentaire over de enorme impact van zelfdoding op degenen die achterblijven. Tegelijk is het een hoopvolle film over mensen die het leven aangaan, ook al heeft hen dat flinke klappen gegeven", vertelt Margit Balogh (hoofdredacteur EOdocs).

Innocence (2Doc)

In de documentaire Innocence toont de Israëlische filmmaker Guy Davidi de impact van de militaire dienstplicht in zijn geboorteland. Door middel van dagboekfragmenten maak je kennis met de ontroerende verhalen van gesneuvelde jongeren. Uit de fragmenten - die door stemacteurs worden voorgelezen - blijkt de innerlijke worsteling van de jonge militairen. Beelden van legeroefeningen worden afgewisseld met homevideo’s van momenten uit de jeugd van de omgekomen militairen.

'Innocence' terugkijken?

Kijk deze documentaire nu op NPO Plus

'Innocence' terugkijken?

In Israël weet elk kind wat het betekent om 18 te worden: dienen in het leger. Ook filmmaker Guy Davidi moest drie jaar lang in dienst. Met zijn documentaire 'Innocence' schetst hij een beeld van de impact van de dienstplicht op jongeren.

Het Schooladvies (3Lab)

In Het Schooladvies volg je de 18-jarige Stefano, die ondanks een verkeerd schooladvies probeert verder te groeien. In dit documentaire-debuut van maker Jeansen Djaoen spreekt hij niet alleen Stefano. Ook andere jongeren, volwassenen én kinderen vertellen over hun schooladvies. Hoe bepalend kan het schooladvies zijn voor het toekomstperspectief van een kind?

Kijk 'Het Schooladvies'

Nu op de website van NPO 3

Kijk 'Het Schooladvies'

Wat is de impact van een schooladvies op het leven van jongeren en volwassenen? Kijk nu 3Lab 'Het Schooladvies'.

Mijn ouders zijn gescheiden

Zomer zonder jou

Julie (10) gaat kamperen met haar broertje en haar moeder. Maar deze vakantie is anders dan alle vorige vakanties: het is de eerste vakantie zonder haar vader. Gelukkig is Julie niet niet de enige die een ouder mist: op de éénoudercamping in Frankrijk hebben alle kinderen dezelfde ervaring. Kunnen haar vakantievriendjes Julie helpen om de scheiding door een nieuwe bril te bekijken?

Kijk 'Zomer zonder 'jou'

Nu op NPO Start

Kijk 'Zomer zonder 'jou'

'Zomer zonder jou' won op het JEF Festival van 2023 (in België) de award voor beste documentaire van de kinderjury. Bekijk deze jeudocumentaire nu!

Boos Enzo

Enzo (13) is meestal een vrolijke jongen, maar hij worstelt sinds de scheiding van zijn ouders met gevoelens van boosheid. Kan een klein, gevleugeld vriendje helpen om zijn boosheid te verminderen?

Ontdek 'Boos Enzo'

Kijk deze jeugddocumentaire nu op NPO Start

Ontdek 'Boos Enzo'

Een scheiding maakt veel emoties los. Maar hoe ga je daar als tiener mee om? Enzo is na de scheiding soms zó boos dat het uit de hand loopt. Lukt het om weer in contact te komen met zijn lieve kant?

Roco en Noï

Roco's ouders gaan scheiden. Haar beste vriendinnetje Noï weet precies hoe dat voelt en verzint een ultieme oplossing die tegenwicht geeft voor het grote verdriet. Ze dompelen zichzelf onder in de kleurrijke verbeeldingswereld die zij samen creëren en hen allebei houvast biedt.

Kijk 'Roco en Noï'

Ontdek op NPO Start

Kijk 'Roco en Noï'

Vriendinnen Roco en Noï (8) hebben een bijzonder hechte vriendschap. Deze komt onder druk te staan als Roco's ouders gaan scheiden.

Kleine baas

Op school wordt Valentino (8) vaak boos. Sinds de scheiding woont hij alleen met zijn vader en ziet hij zijn zusjes niet meer. Een kindercoach adviseert de twee mannen om met elkaar te leren praten over hun gevoelens.

Kijk onze documentaire 'Kleine baas'

Ontdek op NPO Start

Kijk onze documentaire 'Kleine baas'

Samen praten over hoe je je voelt: dat is voor Valentino en zijn vader best lastig. Ze krijgen hulp van een bijzondere logé.

Het wonder van Oirsbeek (2Doc Kort)

De woonkamer van een Limburgs stel staat vol met heiligenbeelden die huilen om al het slechte nieuws dat op hun televisie langskomt. Terwijl vrijwel niemand hen gelooft, bereiden de twee ‘kleine profeten’ zich erop voor dat hun huurhuisje binnenkort zal veranderen in een internationaal bedevaartoord, inclusief geneeskrachtige bron. Gaandeweg rijst de vraag of het wel zo gek is dat juist bij deze mensen thuis Maria haar tranen niet kan bedwingen.

Ontdek 'Het wonder van Oirsbeek'

Kijk nu op NPO Start

Ontdek 'Het wonder van Oirsbeek'

Aan de muur, in de kasten en op de tafels: in het huis van Susannah ('Sanna') en Leon zie je overal beelden van heiligen. En dat niet alleen: het tweetal houdt nauwkeurig bij wanneer een van de heiligen heeft 'gebloed'. Wat is er gaande?

Als ze er niet is (2Doc Kort)

Wieke was 6 jaar oud toen zijn moeder overleed. Na haar overlijden bleef hij achter met een zwijgzame vader, twee jongere zussen en een beeld van zijn moeder dat door de tijd heen steeds verder vervaagde. Jaren later zoekt hij naar een antwoord op de vraag: 'Wie was mijn moeder?'

Ontdek de documentaire 'Als ze er niet is'

Kijk nu op NPO Start

Ontdek de documentaire 'Als ze er niet is'

Wieke Kapteijns groeide op in Den Bosch, samen met vader Michel, moeder Gabriël en zusjes Loulou en Roxy. Toen zijn moeder overleed, was hij pas zes jaar. Aan de hand van objecten, foto’s, homevideo’s en found footage ontstaat langzaam een beeld van wie zijn moeder was.

Zwart Geluk

Tijdens de Nacht van de Filmacademie werd de documentaire Zwart Geluk (Blaka Koloku) uitgezonden. Dit is een poëtische, afro-futuristische film over de zoektocht naar onafhankelijkheid voor de zwarte bewoner in de hoofdstad Amsterdam.

Ontdek de documentaire 'Zwart Geluk'

Kijk nu op NPO Start

Ontdek de documentaire 'Zwart Geluk'

Door middel van wandelingen met Amsterdammers uit verschillende subculturen wordt een portret geschetst over identiteit en het vieren van zwarte vrijheid.

And a Happy New Year (2Doc Kort)

Oud & nieuw is voor mensen vaak een gezellig feestje, maar voor veel dieren vooral een regelrechte nachtmerrie. Aan de vooravond van oudejaarsnacht krijgen honden van verschillende eigenaren een kleine camera omgehangen. De betoverende beelden van het in slowmotion gefilmde vuurwerk staan zo in schril contrast met het bibberen, hijgen en piepen van de huisdieren, gevlucht naar badkamers en weggekropen onder het meubilair.

Kijk 'And a Happy New Year'

Nu op NPO Plus

Kijk 'And a Happy New Year'

Voor zijn film ‘And a Happy New Year’ voorzag Sebastian 24 honden van een action camera. In de unieke beelden die dat opleverde, beleven we oudejaarsdag door hun ogen.

--:--