Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze twee vrouwen vertellen openhartig over hun tijd in de prostitutie

Next Steps helpt vrouwen zoals Andrea en Yasmina te stoppen met prostitutie

Heel wat vrouwen die in de prostitutie werken, doen dat niet vrijwillig. Next Steps laat in een podcast de verhalen van twee van deze vrouwen heel dichtbij komen. Andrea en Yasmina* vertellen hoe het was om dit werk te moeten doen.

Deel:

Naar schatting werken zo’n 30.000 mensen in Nederland in de prostitutie, de helft daarvan komt uit Oost-Europa. Op zoek naar een uitweg uit hun veelal uitzichtloze leven, zijn ze vatbaar voor mensenhandelaars. Zij beloven de vrouwen gouden bergen in Nederland, maar de realiteit is bikkelhard. Deze vrouwen raken in de anonimiteit in een land waar ze de taal niet (goed) machtig zijn, niemand kennen en zonder ook maar een cent op zak.

Als prostitué kan je niet denken, niet voelen, niks

Een van deze vrouwen is Andrea. Zij was bijna zeventien toen ze haar eerste pooier ontmoette, vertelt ze in een podcast van Next Steps: “In Roemenië was alles moeilijk. Ik sliep op een bankje op straat. Het was oktober, het was koud. Een oude man hielp mij, maar hij werd mijn eerste pooier. Ik was toen bijna zeventien. Ik maakte traumatische dingen mee en had veel stress.”

Yasmina viel in handen van een loverboy: “Ik probeerde een goede vrouw voor mijn loverboy te zijn. Ik maakte schoon en kookte. Maar ’s nachts was ik Yasmina en Yasmina was een prostitué en die moet een ander karakter hebben. Je kan niet denken, niet voelen, niks, je bent een robot. Ik heb in totaal vijftien jaar in de prostitutie gezeten.”

Luister hieronder naar de indringende verhalen van Andrea en Yasmine:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Next Steps

Andrea en Yasmina wisten uiteindelijk weg te komen bij hun pooiers. Maar zo’n stap is erg moeilijk en kunnen deze vrouwen niet alleen zetten. Next Steps – een samenwerking tussen Brightfame, Dorcas, IJM en het Leger des Heils – helpt deze vrouwen op weg naar een nieuw leven. Ze werken samen over de landsgrenzen heen. Ze zetten zich in om mensenhandel te stoppen, bieden preventie in het land van herkomst, juridische ondersteuning, zorg voor slachtoffers, hulp bij terugkeer en het opbouwen van een nieuw leven van hoop, vrijheid en menselijke waardigheid.

Wat kan jij doen?

Jij kan helpen met dit waardevolle werk door een donatie. Dat kan hier.

Maar je kunt ook als vrijwilliger aan de slag in een van de Next Steps huiskamers voor vrouwen die werken in de prostitutie, je kunt mee met het bezoeken van de vrouwen of als vrijwilliger meehelpen in zogenoemde ‘overweeghuizen’. Of praktische hulp bieden door bijvoorbeeld te helpen met Nederlandse les of het maken van CV’s. Misschien heb jij wel werk voor vrouwen die hun leven weer in eigen hand willen nemen. Wil jij zelf helpen? Meer informatie vind je op de website van Next Steps.

'Ze kiezen er toch zelf voor?' Leest het antwoord op deze en andere vragen over prostitutie hier.

* De namen van beide vrouwen zijn in verband met de privacy gefingeerd.

Geschreven door

Annemarie Kok-van Twillert

--:--