Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze Week - De Coronapas

#32 De Coronapas, niet verplicht wel een hoop gedoe

Binnenkort moet je in de horeca en andere publieke gelegenheden waarschijnlijk een coronapas laten zien waaruit blijkt dat je gevaccineerd of niet besmet bent. De kans is groot dat het kabinet besluit de coronapas door te voeren.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dilemma's in de kerk

Sjirk voorspelt dat de coronapas de kerk een hoop dilemma's gaat opleveren. Want ofschoon de kerk ervan vrijgesteld is, zitten kerkbesturen met hun handen in het haar hoe ze hun gelovigen veilig kunnen laten kerken. Helemaal niet controleren met het risico dat er een brandhaard ontstaat, slechts een deel van de gelovigen toelaten of juist wel controleren met de coronapas. Vooral dat laatste kan niet op gejuich rekenen bij de reformatorische en evangelische gemeentes. 

Sjirk vindt dat gelovigen elkaar moeten aanspreken op hun verantwoordelijkheid. "Als ik in het kerkbestuur zou zitten, zou ik tegen mijn gemeenteleden zeggen dat ze de vrijheid hebben om zich niet te vaccineren, maar dat ze wel afstand moeten houden. En dat moet op vertrouwen gaan."

Kortere preken

Deze week riep de paus op om preken niet langer dan tien minuten te laten duren. Joram is daar heel blij mee. Hij kan zich van vroeger nog goed herinneren dat de preek soms ellenlang duurde. Joram: "Een goed verhaal hoeft niet lang te duren. En illustreer het met beelden. Dat werkt vooral heel goed bij jongeren."

Boos op God

Mag je boos zijn op God? Volgens Cocky wel. Zij bekeek deze week twee interviews met demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van de Christenunie die eerder zijn dochter Julia verloor. Hij smeekte om een wonder, maar toen dat uitbleef, voelde hij boosheid tegen God.

Volgens Cocky rust er nog een taboe op boosheid jegens God. "Terwijl dit juist een manier kan zijn om je emoties de vrije loop te laten gaan. Als je boos durft te zijn op God, denk ik ook dat je hem durft toe te eigenen als vader. Dat je op zijn schoot gaat zitten en dat hij zegt: 'het komt goed'. Dat is een heel sterke vertrouwensrelatie."

Meer luisteren van deze podcast?
Meer luisteren van deze podcast?
Een andere podcast luisteren?
Een andere podcast luisteren?
--:--