Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dick van Keulen overleden

'Dick gaat niet dood, Dick gaat straks verhuizen’

Dominee Dick van Keulen is gisteren op 94-jarige leeftijd overleden. Van Keulen was emeritus predikant binnen de Protestante Kerk in Nederland en betrokken bij de Charismatische Werkgemeenschap Nederland. Van Keulen preekte vaak in jeugddiensten, koffiebars en op festivals.

Deel:
Dick_en_Didy_van_Keulen

Dick van Keulen leed al enige jaren aan dementie en werd verzorgd in een verpleeghuis. Toch verscheen vorig jaar zijn laatste boek, getiteld Jezus. De teksten hiervoor had hij al in een eerder stadium geschreven. Door zijn ziekte was hij niet meer in staat het script af te maken en dus kwam het boek tot stand met behulp van vrienden en van zijn vrouw Didy. 

Betekenisvol

“Wat een bijzonder betekenisvol leven heeft hij gehad,” zegt Manager Ondersteuning Gemeenten bij de PKN, Vincenza La Porta, op Facebook. “Ooit raakte hij mij toen hij sprak bij Youth for Christ. Daarna nodigde ik hem verschillende keren uit als spreker voor het Flevo Festival en een keer als 'wijze oude jeugdwerker' voor de INNOV8 conferentie. En elke keer raakte hij mij weer, of beter gezegd: raakte door hem heen Jezus en Gods Geest me. Als ik nu iets in zijn boeken lees, hoor ik dominee Van Keulens stem erbij en moet ik een beetje giechelen. Want mooi lachen kon de dominee zeker. Sterkte en nabijheid toegewenst voor alle mensen die hem liefhadden."

Thuis

Ds. Dick van Keulen zei het ooit in zijn eigen woorden: "Dick gaat straks niet dood. Dick gaat verhuizen."
En nu is hij Thuis.

Beeld: Maria Vedder

'Nederland Zingt' met Dick van Keulen (Kerst 2008)

Wie was Dick van Keulen?

Van Keulen groeide op in Wassenaar. Na de oorlog kwam hij bij de gemeente Wassenaar te werken als ambtenaar. In 1947 besloot hij dominee te worden. Na vier jaar avondgymnasium volgde Van Keulen de studie theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Deze rondde hij in 1956 af.

Van Keulen was getrouwd met een weduwe met vier kinderen. Zij kwam in 1959 om tijdens een vakantie in Oostenrijk. Haar kinderen werden door Van Keulen opgevoed. In 1960 startte hij als predikant in de gereformeerde kerk in Oldenhove. Na vijf jaar werd Van Keulen beroepen door de gereformeerde kerk in Zeist. Daar was hij vijfentwintig jaar werkzaam, tot aan zijn emeritaat. In 1971 leerde Van Keulen in Jeruzalem zijn tweede vrouw Didy kennen. Datzelfde jaar nog trouwden zij met elkaar.

Na de dood van zijn eerste vrouw kwam Van Keulen in contact met een groep hervormde, gereformeerde en christelijk-gereformeerde dominees. Tijdens een van hun bijeenkomsten onderging Van Keulen een ervaring die hij omschreef als 'de doop met de Heilige Geest'. Hij onderging naar eigen zeggen een geloofsvernieuwing. Van Keulen raakte betrokken bij de charismatische beweging. Ook werd hij in 1964 redactielid voor het charismatische tijdschrift Vuur.

Na zijn emeritaat bleef Van Keulen regelmatig voorgaan in diensten. Ook sprak hij vaak op (jongeren)-conferenties en bijeenkomsten.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--