Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Diederik Gommers: 'Aanhoudende hoofdpijn na vaccinatie? Bel je specialist'

Aflevering 23 van podcast Virusfeiten. Hoe nu verder met vectorvaccins?

"Als je blijvende hoofdpijn ervaart na een coronaprik raad ik mensen aan om contact op te nemen met een specialist," vertelt Diederik Gommers in de podcast Virusfeiten. "Het is heel erg zeldzaam, maar het zou kunnen duiden op een vroeg symptoom van Sinustrombose." Volgens intensivist Diederik Gommers is de trombose als gevolg van een vaccin-bijwerking te behandelen als je er vroeg bij bent.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

"De bijwerking zou na 3 dagen tot 2 weken na de eerste vaccinatie kunnen opduiken", legt Gommers uit. "Op het moment dat mensen die gevaccineerd zijn aanhoudende hoofdpijn krijgen enkele dagen na vaccinatie zou dat eventueel kunnen duiden op een vroeg symptoom van sinustrombose", vertelt Gommers.

Hoofdpijn

"Iedereen heeft natuurlijk wel eens last van hoofdpijn, maar als je voor de prik nog nergens last van had en na de vaccinatie blijvende hoofdpijn ervaart raad ik mensen aan om contact op te nemen met een specialist. Het is belangrijk om er vroeg bij te zijn om het zeldzame symptoom te behandelen", zegt de intensivist van het Erasmus Ziekenhuis. "Ondanks dat het niet vaak voorkomt na een vaccinatie hebben dokters in alle ziekenhuizen protocollen klaarliggen hoe ze moeten handelen bij Sinustrombose." 

Pil en zwangerschap

De kans dat je trombose oploopt na een vaccinatie is volgens Diederik Gommers heel klein en de zeldzame bijwerking is volgens hem sowieso nog niet gezien na de tweede prik. "Als je deze bijwerking niet hebt opgelopen bij de eerste prik, kun je ook de tweede prik veilig nemen."

Trombose in hersenvaten komt in Nederland ook los van corona regelmatig voor, vertelt Gommers. "Elk jaar zijn er zeker 250 nieuwe gevallen. Je ziet dit verschijnsel veel bij jonge vrouwen. Bijvoorbeeld als bijwerking van het slikken van de pil, of na een zwangerschap." 

Het is lastig om vast te stellen of trombose echt een bijwerking is van een vaccin volgens Gommers. "Daar gaat gewoon een paar weken overheen om dat goed te kunnen onderzoeken. Het vaccin wordt aan heel veel mensen toegediend. Dan komen er ook ziektebeelden naar boven die gewoon voorkomen in onze maatschappij. De vraag die nu beantwoord moet worden is of je die kunt relateren aan bepaalde vaccins. Daar moet je goed onderzoek naar doen."

Spoetnik

Het Russisiche Spoetnikvaccin is ook een zogeheten vector-vaccin. "Het zou wetenschappelijk interessant zijn om te zien of er bij Spoetnik soortgelijke gevallen bekend zijn. Die data zou ik graag van de Russen willen zien", zegt Gommers. Net als AstraZenica en Janssen maakt het Spoetnik-vaccin gebruik van een onschuldig verkoudheidsvirus om een stukje van de genetische code van het coronavirus op de plaats van bestemming te brengen.

Meer luisteren van deze podcast?
Meer luisteren van deze podcast?
--:--