Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is de kwestie zoekt uit: 'Moet de natuur op slot voor de mens?'

Kijk de aflevering van 'Dit is de kwestie' over de mens en natuur nu op NPO Start

De wolf is in Nederland en geeft stof tot nadenken. Is er wel plek voor dit roofdier in ons land? Of moeten we als mens zelf juist een pas op de plaats maken? Schapenboer Jos Verhulst, milieufilosoof Martin Drenthen en ecoloog Stefan Pasma delen hun mening.

Deel:

In Nederland bestaat zo’n 20 procent van het landoppervlak uit beschermde natuur. Deze natuur wordt niet volledig met rust gelaten: zo wordt er bijvoorbeeld volop gerecreëerd en hout gekapt. Vijf procent van de beschermde natuur is onaangeraakt door mensen; op deze plekken kan de natuur helemaal haar gang gaan. Moet er meer natuur komen zoals deze ongerepte vijf procent? Dan zullen we in ons dichtbevolkte Nederland radicalere keuzes moeten maken, zoals bijvoorbeeld ‘mensvrije zones’ in natuurgebieden: een paradijs voor planten en dieren.

Boer en de wolf

Jos Verhulst is schapenboer en verloor ruim twee jaar geleden 50 schapen aan een wolf. De wolf zijn gang laten gaan is ondenkbaar voor Jos. De wolf en zijn schapenbedrijf gaan niet samen, zegt hij. Hij wordt niet enthousiast van het idee om het wilde dier meer ruimte te geven. "Voor onze schapen zal er dadelijk geen plekje meer zijn. Moeten alle dieren in de grote polders hier dan wijken voor één wolf, waarvan ze zeggen dat hij goed werk verricht?"

Verdient de wolf in Nederland onvoorwaardelijke bescherming?

Lees ook over:

Verdient de wolf in Nederland onvoorwaardelijke bescherming?

Hekken om de natuur als oplossing?

In Nederland sluiten we veel natuurgebieden af met eindeloos veel hekken. Dat kan ook anders, zegt milieufilosoof Martin Drenthen. Volgens hem moeten we beter leren omgaan met de natuur. "Op sommige plekken is het beter om de dieren buiten te houden. Maar de houding dat we met een hek alles binnen en buiten houden, past niet meer bij deze tijd."

Natuur en politiek

In Nederland moeten we natuurgebieden meer met rust laten, vindt Leonie Vestering, Tweede Kamerlid voor Partij voor de Dieren. Ze vindt dat er verschillende plekken moeten komen waar de natuur ongestoord zijn gang moet kunnen gaan: "De invloed van de mens is desastreus." Daarom pleit ze binnen ieder groot natuurgebied in Nederland voor een gebied waar mensen geen toegang tot hebben.

Natuur verbinden

Ecoloog Stefan Pasma wil graag dat wilde dieren meer ruimte krijgen in Nederland. In de ideale toekomst van Pasma krijgen verschillende wilde dieren de ruimte in Nederland. Niet alleen de wolf, maar ook bijvoorbeeld de bruine beer en eland. "Dan moeten ze wel vanzelf komen", benadrukt hij. Dit kan alleen als er goede natuurverbindingen zijn.

Kijk de hele aflevering van 'Dit is de kwestie' nu op NPO Start.

--:--