Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is waarom me-time zo belangrijk voor je is

De ultieme ontspanning volgens Eva-lezers

Neem jij weleens bewust een rustmomentje voor jezelf? Tijd voor jezelf is iets wat we allemaal nodig hebben, maar niet altijd ruimte voor nemen. Voor veel vrouwen klinkt het als muziek in hun oren: tijd om te bewegen, te ontspannen, het huis op te ruimen of om even bij te slapen. Dit is wat onze Eva-lezers van me-time vinden.

Deel:

Tijd voor jezelf, ik-tijd of zelftijd. Allemaal manieren om termen als ‘me-time’ te ontwijken. 53% van de lezers geeft aan dit woord vreselijk te vinden. Maar ondanks dat ze de deze term verschrikkelijk vinden, zien ze het belang ervan in om – juist als het druk is - die tijd ervoor te nemen.

Maak tijd voor jezelf vrij

Tijd voor jezelf draagt bij aan je fysieke- en mentale gezondheid. Het zorgt voor ontspanning en rust en voorkomt een hoop stress. Genoeg reden om dat schuldgevoel opzij te zetten en tijd voor jezelf te nemen, al is het maar even. Schrap niet-urgente afspraken uit je agenda, of plan van te voren een momentje rust in. Gun het jezelf dat je tijd inplant voor dingen die je leuk vindt.

Laat je schuldgevoel je niet tegenhouden

Als je een relatie hebt of voor je kinderen zorgt, kan het heel lastig zijn om een moment voor jezelf te vinden. Veel ouders voelen zich dan ook schuldig voor de tijd die ze voor zichzelf nemen. Klinkt herkenbaar? Je bent niet alleen.

Ongeveer 3 op de 10 ouders geven aan meer tijd voor zichzelf willen nemen. 39% van de ouders voelen zich hiervoor schuldig en 21% geeft aan géén me-time meer te nemen door dit schuldgevoel. 

Hoe vul je me-time in?

Veel lezers vullen hun me-time in door met hun handen te werken. Denk aan tuinieren, schilderen of leren breien. Maar ook een spannend boek openslaan of in een kleurboek tekenen draagt bij aan hun ontspanning. Op zoek naar een actievere bezigheid? Ga dan eens dansen, zingen of hardlopen. Neem vooral de tijd om te investeren in iets nieuws.

De meest geliefde activiteit onder de lezers is toch wel wandelen. “Zonder man of kinderen even het bos in of de heide op. Of bijvoorbeeld een rondje fietsen en onderweg wat eten.” Behoefte aan nog meer rust? “Ga eens een uurtje op de bank zitten met een kop thee", of "doe je telefoon uit en stap in een heerlijk warm bad.”

Je kunt ontspanning vinden in de kleinste dingen of juist in het uitgebreid de tijd nemen voor jezelf. Hoe fijn is het om na je me-time weer vol energie aan de slag te gaan met je alledaagse dingen!

Maak jij tijd voor jezelf?

Test je opvoedstijl: welk type ouder ben jij?

Lees ook over:

Test je opvoedstijl: welk type ouder ben jij?

Geschreven door

Loïs van Suilichem

--:--