Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit jaar ‘Lockdown-editie’ van jaarlijks IJM-MudRaise-evenement

'Anders, maar niet minder leuk'

Dit jaar organiseert International Justice Mission (IJM) een aangepaste MudRaise. Deelnemers van deze obstakelrace, bedoeld om geld te werven voor de wereldwijde strijd tegen slavernij, gaan zaterdag 27 juni niet in Biddinghuizen door de modder, maar vanuit huis. “Anders, maar niet minder leuk.”

Deel:

Geen normale ‘modderrace’ dit jaar: voelt dat zuur?
“Nogal,” reageert event-coördinator Judith van Beek. “Dit is het mooiste en het grootste evenement dat we organiseren en dat zo veel mensen samenbrengt. Maar de coronacrisis werpt roet in het eten. Daar hebben we wel een traantje om gelaten. Het wordt anders, maar wat ons betreft niet minder leuk. En we doen het nog steeds sámen, zij het niet op één plek. We merken dat superveel mensen enorm gemotiveerd zijn om zelf een uitdagende obstakelrace te bedenken, en daarnaast andere fondswerfacties op touw te zetten. Een team uit Zeeland heeft deze week bijvoorbeeld zelfs oliebollen gebakken.”

Wat doen de deelnemers tijdens deze ‘lockdown-editie’?
“Ze vertrekken vanuit huis voor een afstand van – naar keuze – 3, 6, 9 of 18 kilometer. De meesten zullen waarschijnlijk gaan rennen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook zwemmen, fietsen of wandelen en daarbij je eigen obstakels kiezen, zoals muurtjes of klimtoestellen in een speeltuin.”

Hoe zit het met de modder?
“We dagen mensen uit in ieder geval óók een modderige challenge te doen. Het inschrijfgeld is dit jaar trouwens 20 euro. Een symbolisch bedrag: al voor 20 euro kan een kind in de Filipijnen worden misbruikt.”

‘Veel meer kinderen’

“De lockdown-regels wereldwijd zorgen ervoor dat kwetsbare kinderen en vrouwen nu nog minder veilig zijn,” stelt een IJM-persbericht. “Zo worden in de Filipijnen veel meer kinderen seksueel misbruikt voor webcams; een business waar criminelen veel geld mee verdienen.”

Is dit evenement noodzakelijker dan ooit?
“Inderdaad. De opbrengst gaat naar ons speciale COVID-19-noodfonds. Dat hebben we opgericht voor degenen die nu éxtra kwetsbaar zijn. In de Filipijnen zien we vraag en aanbod van cyberseks enorm toenemen. Gelukkig krijgen we ook wekelijks berichten van reddingsteams dat nieuwe groepen kinderen zijn bevrijd.”

Stel, je voelt niks voor zo’n ‘sportief modderbad’ maar wilt dit doel wel steunen. Kan dat?
“Zeker. Via Mudraise.nl kun je deelnemers – of teams – selecteren en financieel ondersteunen.”

Kom je de 27e zelf ook in de benen?
“De 27e ben ik er voor alle deelnemers; de 28e ga ik inderdaad zelf aan de slag.”

Aan wie denk je dan vooral?
“Aan Joy. Als meisje is zij jarenlang misbruikt achter een webcam, tot IJM haar bevrijdde. Ze heeft zó’n trauma opgelopen. Maar onlangs liet ze ons blij weten dat ze een opleiding tot sociaal werker heeft afgerond en zich wil inzetten voor andere slachtoffers. Ik doe dit voor Joy – en al die anderen.”

Beeld: Dave de Haan/IJM

Geschreven door

Gert-Jan Schaap

--:--