Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dj Herman Hofman: ‘Ik kon bidden wat ik wilde, maar het gebeurde niet’

3FM dj Herman Hofman is van zichzelf niet ‘de vrolijkste jongen’. Hij bad vaak om zich beter te voelen, maar dat gebeurde niet. Met theoloog Kees van Ekris en presentator Rosa Douma spreekt hij in podcast ‘Dit Dus’ over zijn donkere kanten in zichzelf én over de kerk .

Deel:

Herman Hofman is dj bij 3FM. Hij kan goed praten, houdt van muziek en is een levendig mens. Direct als het moet en niet bang voor ontregelende vragen. Maar hij heeft ook een donkere kant en daar zit veel angst. Hij dealt ermee, met vallen en opstaan. 'Ik ben van mijzelf geen vrolijke jongen. Van nature kan het donker zijn in mijn hoofd. Ik heb altijd wel geworsteld met mezelf en hoe het leven in elkaar zit. Ik ben opgegroeid in de kerk en heb geleerd om alles van God te verwachten, juist als je het moeilijk hebt. Maar ik kon bidden wat ik wilde: er gebeurde niks. Ik wilde me gewoon beter voelen. Inmiddels snap ik dat er ook iets van mijzelf verwacht wordt.'

Herman is gelovig, maar de kerk vindt hij lastig. Dat was anders in de oecumenische gemeenschap Taizé in Frankrijk: daar voelde hij zich na een verbroken relatie voor het eerst sinds lange tijd geliefd. Wat hij daar ervoer wenst hij de kerk in Nederland toe: een gemeenschap die open, liefdevol en gul is. Dat mist hij in de kerk: ‘De grootste misdaad van mensen in de kerk is dat hoe het hoort altijd belangrijker is dan hoe het is.’ Geloven is volgens hem veel mystieker, mysterieuzer en veel vager dan dat. En hij vindt het lastig dat de kerk niet aansluit bij zijn dagelijkse leven. ‘De kloof met de wereld is gigantisch’.

In deze ‘Dit dus’ gaan Kees en Rosa met Herman in gesprek over de donkere kanten en de worstelingen in het leven en over de kerk.

Je luistert het hele gesprek hier: 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--