Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Docu ‘Charles R: the making of a monarch’

Zaterdag 6 mei om 19.05 uur, NPO 1

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Koning Charles III en koningin-gemalin Camilla zullen worden gekroond op zaterdag 6 mei 2023. Ter gelegenheid van deze kroning zendt Blauw Bloed de 60 minuten durende BBC-documentaire uit: 'Charles R: The Making of a Monarch'. Het verhaal van de meer dan zeven decennia lange troonopvolging van koning Charles III.

Deel:

In die 70 jaar werd bijna elke stap in Charles' leven op camera vastgelegd: van journaal tot documentaires, van interviews tot homevideo's. Deze documentaire brengt een schat aan materiaal samen. Het resultaat is een meeslepende en onthullende terugblik waarin we horen hoe Charles praat over de sleutelmomenten in zijn leven, vanaf zijn 20e tot nu. Hij reflecteert op zijn opvoeding en jeugd thuis, zijn bijzondere opleiding en zijn eerste stappen als werkende royal. Als troonopvolger was Charles zich er al vroeg van bewust wat het betekent om deze rol te bekleden.

70 jaar wachten

Tirza van der Graaf, royalty-expert van het programma Blauw Bloed: “Het is uniek om op deze manier een kijkje in de ziel van de Britse koning te krijgen. Zaterdag is het eindelijk zover voor hem en komt hij na 70 jaar wachten op de troon. Met zijn 73 jaar is hij de oudste Britse monarch die aan het ambt begint. Via deze documentaire leren we hem nog persoonlijker kennen en begrijpen we beter hoe hij straks zijn koningschap invult en kleurt. Zo blikt de koning bijvoorbeeld terug op zijn benoeming als prins van Wales, zijn jeugd en de kroning van zijn moeder in 1953. Koning Charles vertelt dat hij op het balkon stond toe te kijken en zijn oma, de koningin-moeder tegen hem zei dat hij dit moment goed moest onthouden."

Audio-opnames

Deze documentaire schetst hoe zijn karakter en persoonlijkheid hem gevormd hebben en hoe zijn rol zich heeft ontwikkeld. Verloren gewaande audio-opnames onthullen hoe de Prins sprak over vele onderwerpen, van de rol van de monarchie tot zijn vroege initiatieven in de publieke sector. Doordat er gebruik gemaakt wordt van een schat aan bronnen, biedt Charles R: The Making of a Monarch een unieke kijk op de toekomstige Koning van Engeland, en hoe hij zich al meer dan zeven decennia voorbereid op zijn rol.

Docu ‘Charles R: the making of a monarch’

Zaterdag 6 mei om 19.05 uur, NPO 1

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--