Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Documentaire over geheime onderhandelingen in Wassenaar na Holocaust

Reckonings, donderdag 26 januari om 22.15 uur bij de EO op NPO 2

In het diepst geheim kwamen in 1952 Joodse en Duitse leiders bij elkaar in Oud Wassenaar. Ze onderhandelden over een onmogelijk onderwerp: compensatie voor overlevenden van de massamoord door de nazi’s. De documentaire 'Reckonings' geeft een reconstructie van het grillige onderhandelingsproces met als inzet compensatie voor het Joodse volk.

Deel:

De overlevenden hadden dringend hulp nodig. Maar konden de vernietiging en het lijden ooit financieel gecompenseerd worden? En was dit wel aanvaardbaar voor de nabestaanden? De documentaire van de Amerikaanse filmmaker Roberta Grossman bevat archiefbeelden, interviews met overlevenden van de Holocaust en historici.

- - - tekst loopt door onder de foto - - -

Israël’s premier David Ben-Gurion treft bondskanselier Konrad Adenauer in New York (1960)

Felle discussies en gewelddadige protesten

Voor hun eerste bespreking troffen de Joodse en Duitse leiders elkaar op een geheime locatie: kasteel Oud Wassenaar (onder de rook van Den Haag). Na grote weerstand aan beide kanten namen de leiders enorme risico’s door uiteindelijk samen te komen. In de documentaire reis je van de toenmalige Duitse hoofdstad Bonn naar de straten van Jeruzalem. In Bonn woedden felle discussies over de manier waarop de oorlogsschulden afgerekend moesten worden. En in Jeruzalem leidden de gesprekken met Duitsland tot gewelddadige protesten die uitliepen op een bestorming van de Knesset, het Israëlische parlement. 

- - - tekst loopt door onder de foto - - -

Benjamin Ferencz

Toekomst voor een getraumatiseerd volk

Door de confrontatie met het verleden wisten de Duitse en Joodse onderhandelaars een toekomst voor een getraumatiseerd volk te realiseren. Hun inzet leidde ertoe dat ook individuele slachtoffers van de Holocaust materiële compensatie van de daders zouden ontvangen.

'Reckonings' wordt door de EO uitgezonden in verband met de Internationale Holocaust Herdenkingsdag op 27 januari. De documentaire is te zien op donderdag 26 januari (22.15 uur, NPO 2) binnen de Joodse Programmering van de EO.

--:--