Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dode Zee dreigt te verdampen

'Bijbelse profetie wordt vervuld'

De Dode Zee wordt in een steeds hoger tempo kleiner, en kan halverwege deze eeuw niet meer zijn dan een meertje. Wetenschappers waarschuwen dat het waterniveau nu met anderhalve meter per jaar daalt.

Deel:

De zee heeft al jaren last van de droogte. Pogingen deze milieuramp tot staan te brengen, mislukten tot nu toe. Door de bevolkingsgroei is in de regio steeds meer behoefte aan water. Bovendien laten fabrieken water verdampen om mineralen te winnen. De Bijbelse rivier de Jordaan, waarin Jezus is gedoopt en die uitmondt in de Dode Zee, is ook nog maar een stroompje. Ook het water in het Meer van Galilea staat laag. Een plaatselijke ecoloog noemt de ontwikkelingen rampzalig. "We moeten de natuur verzorgen, anders gaan we ermee ten onder.''

Dode Zee is niet meer dood

Adam Adam Ekiyahu Berkowitz is onderzoeker en journalist bij Breaking Israël News. Hij schrijft: "De laatste jaren is het waterpeil met ruim een meter per jaar gedaald. Er zijn twee oorzaken. De Jordaan brengt nauwelijks vers water naar de Dode Zee, omdat het water 'onderweg' gebruikt wordt voor bevloeiing en verdampt. De oever van de Dode Zee wordt steeds breder en er ontstaan gevaarlijke zinkputten en poelen." 

Ontdekking

Samantha Siegel, een vrouw uit Jeruzalem, deed tijdens een trektocht door het gebied rond de Dode Zee een ongelooflijke ontdekking. Tot haar verbazing zag ze dat er poelen met zoet water langs de kust waren ontstaan. Er zwommen zelfs vissen in. Dit natuurverschijnsel was in strijd met de natuurwetten. Het zoute water van de Dode Zee en het land dat bedekt is met een dikke zoutlaag, laten geen plantengroei en zeker geen vissen toe. 
De Ben Gurion Universiteit stuurde een team duikers om een en ander te onderzoeken. Door al dat zout stonden zij voor een bijna onmogelijke taak. Toch ontdekten zij op de bodem grote kraters van vijftien meter doorsnee en twintig meter diep. De wanden zaten vol micro-organismen. De Dode Zee is dus niet helemaal dood meer. Er zijn vissen in poelen en zinkputten en organismen in de diepte."

Bijbelse profetie

Adam vervolgt: "Het zijn voorboden van wat in het vrederijk gaat gebeuren. Leest u maar mee: ‘Als die tijd aanbreekt, zal er in Jeruzalem zuiver water ontspringen: de ene helft zal in het oosten in zee uitmonden en de andere helft in het westen, zowel in de zomer als in de winter' (Zacharia 14:8). Dat zal gebeuren na de wederkomst van de Here Jezus op de Olijfberg (Zacharia 14:3). 
Een profetie van Ezechiël leert ons dat dit de Tempelbeek is: ‘Dit water stroomt naar de oostelijke landstreek, en vloeit af naar de vlakte en komt in de (Dode) Zee… zodat haar water gezond wordt.’  Vissers kunnen hun hart ophalen en er zullen altijd groene vruchtbomen groeien (Ezechiël 47:1-12). De eerste vissen zwemmen er al. Het is alsof de Heer Israël en ons een vriendelijk knipoogje geeft: het komt allemaal goed!"

Bron: ANP/ Israel Breaking News

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--