Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Doe de Grote Kerst Quiz: ken jij het échte kerstverhaal?

Hoe goed ken jij het echte kerstverhaal? (Christelijke kerstquiz mét antwoorden)

Hoe goed ken jij het échte Bijbelse verhaal over de geboorte van Jezus? Test je kennis met deze moeilijke kerstvragen en zie direct of je het antwoord goed hebt!

Deel:

Het klassieke kerstverhaal is simpel: het is hartje winter, Jozef helpt de hoogzwangere Maria op een ezel en ze gaan naar Betlehem. Terwijl de vliezen al gebroken zijn, vinden ze gelukkig nog ergens een stal, waar Maria die nacht nog bevalt: Jezus is geboren!

Daar ligt Hij, tussen de os en de ezel en nog een aantal dieren. Een groep herders komt langs (met nog meer dieren) en dan ook nog drie koningen op kamelen (en daarmee is de stal echt hutjemutje vol).

Klaar voor de kerstquiz?

Toch gaat het kerstverhaal nét even anders in de Bijbel. Weet jij hoe het zit? Tip: doe de kerstquiz (al videobellend) met je familie of vrienden. Scrol naar beneden voor de juiste antwoorden. Hoeveel vragen had jij goed?

Vraag 1: In welk seizoen werd Jezus geboren?

A. lente
B. zomer
C. herfst
D. winter
E. onbekend

Vraag 2: Hoe reisde Maria naar Bethlehem?

A. Jozef droeg haar
B. ze liep zelf
C. ze zat op een ezel
D. gedragen door engelen
E. onbekend

Lees ook: Waarom het verhaal van Maria allesbehalve romantisch is
Lees ook: Waarom het verhaal van Maria allesbehalve romantisch is

Vraag 3: Waarom vonden ze geen plek?

A. alle herbergen zaten vol
B. er was te veel familie van Jozef
C. Herodes jaagde ze op
D. onbekend

Vraag 4: Waar werd Jezus geboren?

A. in een huis
B. in een stal
C. in een kribbe
D. in een grot
E. onbekend

Vraag 5: Hoeveel wijzen uit het oosten waren er?

A. twee
B. drie
C. vier
D. vijf
E. onbekend

Vraag 6: Hoe reisden de wijzen uit het oosten?

A. te voet
B. te paard
C. te kameel
D. onbekend

Vraag 7: Wat was het beroep van de wijzen uit het oosten?

A. astroloog
B. koning
C. wijsgeer
D. onbekend

Vraag 8: Wie kwam er op kraambezoek die eerste nacht?

A. niemand
B. de herders
C. de wijzen uit het oosten
D. de herders én de wijzen uit het oosten
E. onbekend 

kerstquiz kerststal
Kerststallen zijn er in alle soorten en maten. Ben je deze 'hipster-kerststal' al eens tegengekomen?.

De antwoorden:

Vraag 1. Antwoord: E. Er is een kans van 1 op 365 dat Jezus op 25 december is geboren. Op basis van de evangeliën valt niets te zeggen over seizoen of datum, maar er doen wel speculaties de ronde. De herders stonden in het veld toen de engelen het goede nieuws bekendmaakten: daaruit zou je kunnen afleiden dat Jezus in het warme seizoen – de lente of de zomer – geboren is. Meer weetjes lezen over Jezus' geboortedatum en geboortejaar (en waarom we toch Kerst vieren op 25 december)? Ga naar het artikel 'Wanneer is Jezus geboren?'.

Vraag 2.  Antwoord: E. Op veel afbeeldingen zit Maria op een ezel. Dat zou kunnen, maar het staat nergens.

Vraag 3.  Antwoord: B. Er staat er dat er geen plaats was in 'de huiskamer' die gewoonlijk op de eerste verdieping zat. Het lijkt erop dat ze in Bethlehem waren omdat Jozef daar oorspronkelijk vandaan kwam en ze bij familie konden logeren. Maar in een huiskamer heb je weinig privacy voor een bevalling, dus verhuisden ze daarvoor een verdieping lager.

Vraag 4. Antwoord: A. Waarschijnlijk niet in een stal dus, maar op de begane grond van dat huis van Jozefs familieleden. In die tijd konden daar de dieren in en uit lopen en stonden er ook voerbakken. In een schoon exemplaar werd Jezus gewiegd.

Vraag 5. Antwoord: E. Er staat nergens hoeveel er kwamen, laat staan dat ze Caspar, Melchior en Baltasar zouden heten. Dat het er drie waren, is onterecht afgeleid van het feit dat ze drie cadeaus gaven: goud, wierook en mirre.

Vraag 6. Antwoord: D. Kamelen waren in die tijd al wel een populair vervoermiddel, maar de Bijbel noemt ze niet. Wel profeteerde Jesaja eeuwen eerder: "Koningen laten zich leiden door jouw licht en stromen naar je toe… Op kamelen komen ze, beladen met wierook en goud…”

Vraag 7. Antwoord: A. De Bijbel gebruikt een woord dat in onze tijd ‘astroloog’ betekent.

Vraag 8. Antwoord: A. De herders kunnen ook prima overdag zijn gekomen en die astrologen zijn pas maanden later gearriveerd. Veertig dagen na de geboorte reisden Jozef en Maria namelijk nog met hun kindje naar Jeruzalem op en neer (om hem in de tempel op te dragen) en dat zouden ze vast niet hebben gedaan als die astrologen al hadden gehoord van Herodes’ moorddadige plannen en dat hadden doorgeseind.

Lees ook: Wanneer is Jezus geboren?
Lees ook: Wanneer is Jezus geboren?

Geschreven door

Reinier Sonneveld

--:--