Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dominee Annemarie Six-Wienen verloor twee keer een geliefde

Een openhartig gesprek over verlies en gevonden worden

Annemarie Six-Wienen verloor als twintiger twee keer een geliefde. Het zijn momenten die bepalend zijn voor haar leven. Annemarie heeft over haar verlies veel vragen aan God en toch weerhoudt dat haar niet om op latere leeftijd dominee te worden. In de podcast ‘Het Ene Moment' (voorheen: Levensbepalend’) vertelt ze haar bijzondere levensverhaal aan Elsbeth Gruteke.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geen zorgeloze studententijd

Annemarie groeit op in een Gereformeerde Bondsgezin in Ridderkerk. Haar studententijd brengt ze door in Utrecht waar ze Nederlands studeert. Als ze 22 jaar is, komt haar verloofde Bert om bij een tramongeluk. Plotseling staat haar leven volledig stil; van een zorgeloze studententijd is geen sprake meer. Vooral haar vader is een grote steun en toeverlaat in deze tijd.

Afscheid van Gerof

Gelukkig komt er uiteindelijk een nieuwe liefde in haar leven. Zijn naam is Gerof en hij is een bevlogen evangelist. Annemarie trouwt met hem en ze raakt ook in verwachting. De schok is groot als haar man op een ochtend niet wakker wordt. Hij is overleden aan hartfalen. Een periode van groot verdriet volgt opnieuw en Annemarie moet haar dochtertje Ruth alleen opvoeden. Dat ze voor de tweede keer een geliefde verliest roept bij haar grote geloofsvragen op, ze begrijpt God niet. Ze herkent zichzelf in het bijbelfiguur Job. Belangrijk in deze periode is haar broer Jos Wienen (burgemeester van Haarlem). Als ze aan de slag gaat als docent Nederlands woont ze ook een aantal dagen per week bij haar broer in, het biedt haar stabiliteit in een moeilijke periode.

Gevonden door God

Ondanks al haar vragen zegt Annemarie het geloof niet vaarwel. Ze vindt een kerk in Gouda waar ze zich thuis voelt. Hier voelt zij zich ‘gevonden door God’. Al betekent het niet dat ze op al haar vragen een antwoord heeft gekregen. Gods trouw zit voor haar soms ook in kleine dingen. Ze zingt het kinderliedje ‘Je hoeft niet bang te zijn’. Haar man zong het toen haar dochtertje Ruth nog in de buik zat. Het liedje heeft grote betekenis voor haar. Als ze terugkijkt zegt ze toch: ‘God was er toch bij’.

Dominee in Benschop en De Meern

Annemarie besluit op haar 42ste theologie te gaan studeren. Ze was van 2017 tot 2022 dominee in de Protestantse Gemeente Benschop (PKN). Inmiddels is ze predikant van de Marekerk in De Meern. Haar eigen ervaring met verlies kan ze soms gebruiken in haar werk. Inmiddels is ze gelukkig getrouwd met Rob.

Over de podcast Het Ene Moment

Elk mens komt in zijn of haar leven momenten tegen die van grote invloed zijn. Kantelpunten, levensbepalende momenten die het leven daarna voorgoed kleuren; een studie, een huwelijk, een scheiding of de dood van een geliefde. In de podcast 'Het Ene Moment' gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met mensen over deze bijzondere momenten. Wil je meer afleveringen horen? Luister hier alle afleveringen via de website van NPO Radio 5.

--:--