Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dominee Baardmans over onzekerheid in het leven

Hou vol, ook als resultaten uitblijven

Zekerheid en mooie resultaten vinden we lekker in het leven. Maar die zijn zo verdraaid weinig beschikbaar. Hoe kun je daar mee omgaan?

Deel:

Ik weet niet precies waarom, maar als mensen hebben we altijd een gigantische hekel aan onzekerheid. Liever accepteren we soms valse zekerheid, in plaats van de waarheid die nou eenmaal wat onzekerheid met zich meebrengt. Dat zie je ook in Nehemia 9:18.

De Israëlieten maakten een beeld van een stier, en ze zeiden: ‘Dit is de god die jullie bevrijd heeft uit Egypte!’ Daarmee hebben ze u diep beledigd.

De mensen kiezen liever voor schijnzekerheid van een beeld waar ze geen bal aan hebben, dan voor de God die ze daadwerkelijk heeft bevrijd. Begrijpelijk, want een beeld is tastbaar. Als mens heb je nou eenmaal niet altijd zekerheid. Dan is het verleidelijk om af te wijken en genoegen te nemen met minder. Maar je doet jezelf daar geen plezier mee.

God blijft trouw

Hou vol ondanks de onzekerheid, ook als resultaten uitblijven. Er is zekerheid bij God, maar je moet ervoor geloven. Ondanks dat het vereren van de stier beledigend was voor God, bleef Hij het volk toch trouw. Gaf hij een nieuwe kans. Dat geldt ook voor jou en voor mij. Hebben we toch nog zekerheid.

Geschreven door

Dominee Baardmans

--:--