Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dominee Bertien valt op vrouwen, maar leeft celibatair

‘Intimiteit en geborgenheid zijn veel belangrijker dan seksualiteit’

Ze valt op vrouwen, maar dominee Bertien van Ginhoven (67) kiest voor een celibatair leven. Ze heeft geen relatie, alleen met Jezus. “En dat maakt mij gelukkig”, zegt ze.

Deel:

“Ik was een heel gelukkig kind”, vertelt Bertien. “We woonden vlak bij een bos en daar speelde ik altijd. Maar doordat ik seksueel misbruikt werd en daarop een eetstoornis ontwikkelde, was ik erg moeilijk bereikbaar voor mijn ouders. Ik ging theologie studeren om God te vinden, maar dat lukte niet.

Ik zat toen bij een kleine gemeente die mij naar de dokter stuurden vanwege mijn eetprobleem. Die dokter stuurde me door naar een kliniek waar ik opgenomen werd. Tijdens die opname ben ik voor het eerst geconfronteerd met homoseksualiteit. Er was een jonge vrouw in mijn groep die verliefd op mij werd. Dat vond ik bijzonder ingewikkeld. Tijdens die opname werd ik ook nog misbruikt door een mannelijke verpleegkundige, wat er mede voor zorgde dat ik na mijn ontslag in de vrouwenbeweging terechtkwam. Daar had ik meerdere relaties met vrouwen en hield ik me ook met hekserij bezig.”

Ik word eerder verliefd op een vrouw

De hekserij zorgde voor een ommekeer: “Het maakte me angstig,” vertelt Bertien. “Ik voelde op een keer een hele sterkte duisternis en dat dreef me naar mijn ouders waar ik naar een gebedsgroep ging. Daar leerde ik een vrouw kennen die me vroeg hoe het met me was. Het ging niet zo best. Deze vrouw vertelde me hoe ze met Jezus leefde. Ik vroeg haar: ‘Kan dat ook voor mij?’. Zij bad met mij waarop mijn leven radicaal veranderde. Alles was niet opeens anders, daar ging een tijd overheen en dat waren meerdere ontwikkelingen. Eigenlijk ben ik pas sinds twee jaar open over mijn gevoelens voor vrouwen. Ik verlang gemakkelijker naar een vrouw dan naar een man, ik word eerder verliefd op een vrouw. Dat gebeurt veel eerder als je kwetsbaar bent, als je je onzeker voelt. Dat hoor ik ook van mannen met homoseksuele gevoelens. Dat zijn inzichten voor mezelf.”

Jezus

Nadat Bertien tot geloof kwam, ging ze werken in de psychiatrie: “Door cursussen en bijscholing heb ik veel kunnen verwerken. Ik leerde dat ik veel huidhonger heb, het is niet zozeer seksualiteit, maar meer geborgenheid wat ik nodig heb. Ik wil graag bij iemand zijn, maar dat hoeft niet op een relatie uit te draaien. De band die ik met Jezus heb en daardoor ook met God de Vader is mij zo dierbaar, dat ik die niet op het spel wil zetten. Ik voel bij Hem die armen om me heen, juist als ik verliefd word kan ik bij Hem terecht.  Door emotionele verwaarlozing hunker ik nu naar contact, naar intimiteit, en dat vind ik in vriendschappen. Ik woon nu ook samen met een vriendin waar ik geen relatie mee heb.”

Ik heb huidhonger; ik heb geborgenheid nodig, bij iemand zijn zonder dat dat op een relatie uitdraait

“Ik geloof dat het seksuele stuk niet bedoeld is voor mensen van hetzelfde geslacht, maar dat het iets is voor man en vrouw en in het huwelijk. Zo versta ik de Bijbel en daar leef ik ook naar. Dat maakt mij ook gelukkig. Door Jezus mag ik ook heel intiem met God leven. Paulus zegt dat als je niet gehuwd bent, dan heb je ook de zorg voor man en kinderen niet. Dan ben je helemaal vrij om te groeien in je contact met Christus.

Als ik na een dienst op zondag het votum en groet heb uitgesproken, voel ik zo sterk Gods aanwezigheid, heerlijk vind ik dat. Dat kan me zo blij maken en doen verlangen naar de toekomst als alles straks nieuw zal zijn. In deze tijd waarin veel mensen onzeker zijn en bang zijn voor de dood, vind ik het een geschenk om gelovig te mogen zijn. Om ’s morgens met Hem op te staan, maar ook ’s nachts als ik wakker lig met Hem te mogen praten en voorbede te mogen doen voor mensen. Vooral dat anderen God ook mogen leren kennen, omdat Hij je meeneemt het eeuwige leven in. Als je in de wereld leeft, dan leeft je voor het hier en nu, dat heb ik ook gedaan. Maar er is gewoon veel meer. Dit gaat voorbij en straks wordt het weer zoals in het begin. Dat geloof ik en daar leef ik bij.”

Intimiteit en geborgenheid zijn veel belangrijker dan seksualiteit

Bertien is naast dominee ook voorzitter van Onderweg.nu, een website waar mensen met homoseksuele gevoelens samenkomen die Jezus willen volgen. “Dat is ook helend voor mij. Daar werk ik samen met mannen en zo leer ik om ook op een normale manier met mannen om te gaan. Want laten we wel zijn, ook in relaties tussen mannen en vrouwen zijn problemen. Seksuele relaties zijn geweldig, maar het kan ook een grote ellende zijn. Intimiteit en geborgenheid zijn veel belangrijker dan de seksualiteit op zich. Mannen zijn best leuk om mee op te trekken. Maar ik kijk daar niet naar uit, want het celibataire leven is heel kostbaar. Als ik getrouwd zou zijn, zou dat met een christelijke man zijn. Vriendinnen zouden dan nog heel belangrijk zijn, maar wel knuffelen met kleren aan. Leviticus is daar heel duidelijk over, je moet de schaamte niet ontbloten, zeker niet die van een ander. Dat wordt in Hooglied ook je hof genoemd. Die is niet voor iedereen, maar alleen bestemd voor diegene met wie jij het super intiemste bent.”

Emeritaat

Bertien-kansel2

Haar visie zorgde mede voor een vervroegd emeritaat voor Bertien: “In mijn gemeente ontstond veel discussie tussen twee groepen. De ene helft vond dat je discrimineert als je de Bijbelse richtlijn voor het huwelijk vasthoudt en dat je handelt of spreekt in strijd met de grondwet. Dat maakte het steeds lastiger om te preken, ik verloor mijn vrijmoedigheid. Ik kreeg toen de mogelijkheid om vervroegd te stoppen, dat zag ik ook als een geschenk van God voor mij. Blijkbaar trek ik me dat teveel aan om dan nog vrijuit te kunnen verkondigen. Nu ga ik nog wel voor in gemeentes die soms niet precies zo denken over homoseksualiteit als ik, maar mijn visie wel waarderen. Ik spreek nog iedere zondag. Het thema homoseksualiteit heeft heel wat gevolgen in plaatselijke gemeentes. Als iemand naar me toekomt die wel een seksuele relatie heeft met iemand van hetzelfde geslacht, heb ik daar geen oordeel over. Dat is ook niet aan mij. Antwoorden vind je bij Jezus, ik kan alleen naast mensen staan in hun zoektocht. Je kiest voor het celibaat of niet, zo simpel is dat. Voor mij werkt dat prima.”

Wil je hierover doorlezen? Dat kan in het boek ‘Als het hart onrustig is’ van Joyce de Jongh, waarvoor Bertien een inspiratie en meelezer was tijdens het ontstaan.

Ook Tamara valt op vrouwen, maar koos wel voor een relatie. Ze is getrouwd met Patricia. Lees haar verhaal: “De totale rust ervaar ik niet, ook door de reacties van de buitenwereld."

Geschreven door

Joke Heijkens

--:--