Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dominee Ernest Ouwejan loopt vast in geloofsleer van zijn kerk

Maandag, 23.15 uur, NPO 2

Deel:

In het EO-programma Uitgepreekt gaat presentator Margje Fikse in gesprek met predikanten die hun ambt niet meer kunnen uitoefenen. In de tweede aflevering van het programma is Ernest Ouwejan (55) te gast. 

Deze dominees die Margje Fikse ontmoet, zijn hun loopbaan begonnen met liefde voor de kerk en een diep verlangen om het Woord te verkondigen. Maar gaandeweg zijn ze in conflict geraakt met zichzelf, hun kerkenraad, de gemeente of de leer. Ze blikken op die tijd terug in Uitgepreekt. Wat is de reden van hun vertrek, en wat zijn de dieperliggende oorzaken?

Rigide antwoorden

Ernest Ouwejan werd in 2004, op eigen initiatief, uit het ambt ontheven nadat hij steeds meer was vastgelopen in de geloofsleer. Hij realiseert zich dat de kerk geen veilige plek voor homoseksuele gemeenteleden is en ondanks flinke inspanningen krijgt hij het niet voor elkaar dat te veranderen. 

Ernest realiseert zich dat de kerk geen veilige plek is voor homoseksuele gemeenteleden

Als hij een samenwonend koppel moet vertellen dat ze eerst gescheiden moeten leven alvorens hij ze mag inzegenen, knapt er iets bij hem. Ernest kan niets meer met de rigide antwoorden van het geloofssys­teem. Inmiddels werkt de vroegere predikant als coach en trainer voor accountants. 

Uitgepreekt: Ernest Ouwejan

Om de zoveel tijd verschijnen er in de media berichten over dominees die stilzwijgend of met het nodige tumult hun toga aan de wilgen hangen. Soms gaat hun vertrek gepaard met een schandaal dat breed wordt uitgemeten door regionale en landelijke media. Anderen vertrekken met stille trom en kiezen voor een leven in de luwte. De vaak welbespraakte predikanten zwijgen doorgaans zelf in alle toonaarden over hun carriereswitch. In Uitgepreekt gaat Margje Fikse in gesprek met de predikanten Peter van der Laan, Ernest Ouwejan en Gerard Rinsma die hun ambt niet meer kunnen uitoefenen. Vanavond zendt de EO het gesprek met Ernest Ouwejan uit.

Maandag 21 juni, 23.15 uur, NPO 2

Kijk 'Uitgepreekt' hier terug

--:--