Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dominee Willemijn Heij: 'Kliederkerk verbindt generaties'

'Kliederen' over: 'Durf te vragen'; zondag, 11.35 uur, NPO 2

Deel:

Vanuit de Nieuwe Kerk in Haarlem zendt de EO zondagmorgen een kliederkerkdienst uit. Met activiteiten voor jong en oud, muziek, eten en een Bijbelverhaal. Voor de Haarlemse predikant Willemijn Heij een mooie aanvulling op de ‘gewone’ kerkdiensten: “Alles draait om samen ontdekken, vieren en eten.”

"Tijdens een kliederkerkdienst ontdek je samen een Bijbelverhaal of thema, doet samen mee aan de viering en daarna is er een maaltijd die ook in het teken van het thema staat,” legt Willemeijn Heij uit. "Zo'n dienst verbindt de generaties op een heel aansprekende manier met elkaar.” 

Waarom heet het zo?
“Sommige mensen vinden ‘kliederen’ een naar woord, maar ik houd er juist wel van. Het staat namelijk ook voor de chaos in ons leven. Het lukt ons niet altijd om binnen de lijntjes te kleuren en er is veel gebrokenheid. Tegelijk kan vanuit chaos ook iets moois ontstaan, zoals je dat al meteen in het eerste Bijbelverhaal ziet. In Genesis maakt God uit de chaos de aarde.”

(Tekst loopt door onder foto.) 

Kliederkerk Willemijn Heij
Willemijn Heij: "Het wordt een heel vrolijke dienst vanuit de Nieuwe Kerk in Haarlem.".

Hoe ziet deze kliederkerkdienst eruit?
“Het wordt een heel vrolijke uitzending met de band Trinity, die veel ‘kliederkerkliederen’ op het repertoire heeft staan. Het thema van de dienst is: ‘Durf te vragen’. Door te delen wat er in je leeft, kom je verder en krijg je wat je nodig hebt."

Manna en kwartels

"We staan stil bij de tocht van het volk Israël door de woestijn, waar bitter water drinkbaar wordt en manna en kwartels als het broodnodige voedsel dienen. Geschikte ingrediënten voor een mooie kliederkerkdienst.”

Kerkdienst: Kliederkerk

Tijdens een kliederkerkdienst gaan jong en oud samen vierend, etend en ontdekkend aan de slag met geloofsthema's. Het gebeurt op steeds meer plekken in Nederland. Zondagmorgen zendt de EO een kliederkerkdienst uit vanuit de Nieuwe Kerk in Haarlem. Voorganger is ds. Willemijn Heij. 

Zondag 12 september, 11.35 uur, NPO 2

Kijk de kliederkerkdienst hier terug

Geschreven door

Bart van Delen

--:--