Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Door waanbeelden durfde ik mijn huis niet meer uit'

Het verhaal van Silvia Titawanno in 'De Verandering'

Jarenlang wordt het leven van Silvia Titawanno (35) beheerst door angsten. Ze heeft last van waanbeelden en hyperventilatie en er volgt een jarenlang zoektocht naar een diagnose. Silvia krijgt diverse medicijnen voorgeschreven maar niets lijkt te helpen.

Deel:

Silvia staat haar leven lang klaar voor anderen en cijfert zichzelf daarbij volledig weg. In haar jeugd leert ze al jong zelfstandig dingen te regelen en op te lossen. Silvia is meer een verzorgende voor haar moeder dan andersom. Ook van haar vader ontvangt ze weinig ouderlijke liefde en begeleiding.

Relaties

Silvia gaat al jong op zoek naar aandacht en geborgenheid en probeert dat te vinden in relaties. Ze is met name geïnteresseerd in mannen met een migratieachtergrond. Op haar 16e wordt Silvia door haar vriend ten huwelijk gevraagd. Ze brengt enkele weken met hem door in zijn geboorteland Iran, maar deze relatie loopt al snel stuk.

Misbruikt en vernederd

Na wat ups en downs lijkt het even wat beter te gaan met Silvia. Ze besluit zich in te schrijven op een datingwebsite en ontmoet een migrant uit Libië. Ze bouwen een vriendschap op en wanneer hij vanwege moeilijkheden met zijn verblijfsvergunning geen woning heeft, laat Silvia hem tijdelijk in haar huis wonen. Het duurt niet lang voordat het misgaat. “Hij begon me te intimideren. Alles wat ik deed was niet goed in zijn ogen,” vertelt ze. Op een nacht komt hij haar slaapkamer binnen en verkracht haar. Dit gebeurt steeds vaker. “Ik voelde me vies en vernederd.”

Waanbeelden

Het lichamelijke en geestelijke misbruik waar Silvia mee te maken krijgt, leiden tot grote angsten. Het komt zelfs zover dat ze haar huis niet meer uit durft. Ze krijgt last van waanbeelden en hyperventilatie. Uiteindelijk volgt de diagnose: Sylvia lijdt aan een chronische posttraumatische stressstoornis. Medicatie helpt niet en de artsen vertellen haar dat ze ermee zal moeten leren leven. Silvia is ten einde raad en ziet het leven niet meer zitten. “Het is beter dat ik mijn eigen leven beëindig. Er is niemand die me zal missen.”
Hoe het verder is gegaan met Silvia en waarom zij niet uit het leven is gestapt, ziet u in deze aflevering van 'De Verandering'.

Uitzending gemist: 'De Verandering'

Hulp nodig? Neem contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0800 0113 (gratis), via 113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--