Ga naar submenu Ga naar zoekveld

#Dorhout: 'Hebben ouderen hun leven gehad?'

Ouderen zelf aan het woord; iedere donderdag, 23.05 uur, NPO 2

Deel:

Iedereen wil oud  worden, maar niemand wil oud zijn.  Welke beelden van oud en ouderen heersen er in een cultuur die hangt aan wat jong en nieuw  is? In het nieuwe EO-programma #Dorhout – op leeftijd in Nederland van regisseur Wilberry Jakobs vertellen ouderen zelf hun verhaal. 

De coronapandemie laat zien dat ouderen worden gezien als één grote groep kwetsbare mensen. Tijdens de eerste golf werden verpleeghuizen hermetisch afgesloten en hadden ‘deze kwetsbare ouderen’ minimaal contact met hun geliefden en familie. Ouderen die zelfstandig woonden moesten binnenblijven. Alleen André Rieu en ‘heimweetelevisie,’ onder het genot van een advocaatje, boden nog troost. Aan de oudere zelf werd niets gevraagd. Na de eerste roze wolken van saamhorigheid kwamen er barsten in de solidariteit. 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

#Dorhout Op leeftijd in Nederland Aart den Besten
De 90-jarige Aart den Besten vertelt in #Dorhout hoe het voor hem is om oud te zijn in deze tijd.

Ouderen hebben hun leven gehad nu is de tijd voor de jongere generatie en ligt de prioriteit bij de economie die draaiend moet blijven. De hashtag #dorhout werd gebruikt om ouderen weg te zetten als niet productief en te kappen dor hout. Voor EO-regisseur Wilberry Jakobs was dit het startschot voor een nieuwe EO-documentaireserie. In een persoonlijk, filmisch essay wordt in drie afleveringen getoond hoe het is om oud te zijn in Nederland. 

Ouderen vertellen zelf hoe ze in het leven staan en hoe ze oud willen zijn

De serie begint bij haar 85-jarige moeder Marja Jakobs. In deze nieuwe serie vertellen ouderen hoe ze volop deelnemen aan onze samenleving, hoe zij hun leven leiden en op welke manier ze oud willen zijn. Ze laten zien hoeveel veerkracht ze hebben, hun toekomstplannen maar ook hoe ze kijken naar dementie en de vergankelijkheid van het leven. Onder het motto: ‘Oude mensen zijn bibliotheken, als ze dood zijn, zijn ze weg’, vertellen mannen en vrouwen op leeftijd over hun leven. Een ode aan de ouderdom.  

De klap van corona

Hoe vergaat het ouderen in deze coronaperiode waarin hun kwetsbaarheid als probleem wordt gezien, ze dor hout worden genoemd en ze hun ic-bed zouden moeten afstaan? Behalve Marja Jakobs (85) ontmoeten we in de eerste aflevering Aart den Besten (90), Dulcine Thijm (75) en Pim Gastelaars (74). We zien beelden uit het verzorgingshuis, de stad en het dorp en komen zo te weten hoe hun wereld er voor en na de lockdown uitziet. #Dorhout is een serie over kwaliteit van leven en veerkracht om door te gaan. 

#Dorhout - op leeftijd in Nederland

Veel mensen lijken te denken dat ouderen hun leven hebben gehad. Werden ze in de eerste coronagolf als kwetsbare groep afgeschermd, nu krijgen ze vaak te horen dat de solidariteit met hun generatie niet eindeloos duurt. De economie en de jongere generatie moeten door. In het drieluik #Dorhout - op leeftijd in Nederland ontmoet regisseur Wilberry Jakobs mannen en vrouwen op leeftijd, die vertellen hoe het is om oud te zijn in deze maatschappij.

Vanaf 3 december, iedere donderdag, 23.05 uur, NPO 2

Kijk #Dorhout hier terug

--:--