Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ds. Arie van der Veer: 'De online kerkdiensten bevallen mij wel'

'Moeten we in de kerk op oude voet verder?'

Ik moet jullie eerlijk bekennen dat de online kerkdiensten mij best goed bevallen. Wat ik wel echt mis, is het samen zingen. Het lijkt erop dat de samenzang in de komende maanden de grote hindernis in de kerk gaat worden.

Deel:

De afgelopen weken en dagen zien we op de televisie allerlei creatieve oplossingen van ondernemers. Ik droom van creatieve oplossingen voor de kerk. Vlakbij ons is een mooie waterplas. Als het mooi weer is dan zitten een heleboel mensen en gezinnen in groepjes aan het water. Waarom kan en mag dat ook niet als kerk? We kunnen ook alle stoelen (banken zal moeilijker zijn) uit de kerk halen en staande de vieringen meemaken. Of we kunnen méér vieringen organiseren. En andere soorten vieringen. Bijvoorbeeld net als in de tempel vroeger. Daar gingen de mensen toch ook niet rij aan rij samen in een lange bank zitten? En waarom alleen op zondag naar de kerk? Een week heeft zeven dagen.

Hoeveel kerken zijn inmiddels actief op internet? Wat verandert er in korte tijd veel! En wat heeft God ons, om door deze moeilijke tijd heen te komen ,veel gegeven. Wij hebben laptops, tablets, computers. En niet te vergeten radio en televisie.

Als ik dan nu even niet mag zingen, dan wil ik graag luisteren. Naar goede muziek. Organisten zitten vaak alleen achter het orgel, dat kan prima. Of we gaan luisteren naar een ‘coronavrije’ band. Jullie hebben er vast er ook al over nagedacht.

Ik ben met mijn Bijbelstudies bezig in het boek Daniël. De Joden in de ballingschap waren de tempel kwijt. In de ballingschap is men op het idee gekomen om synagoges te bouwen. Ik ben dol op grote bijeenkomsten, maar misschien moeten we ook nadenken over meer kleinschalige bijeenkomsten. De trend van de laatste jaren was dat de grote gemeenten steeds groter werden en kleine gemeenten alsmaar kleiner.

Moeten we in de kerk ook op de oude voet verder? We hebben nog een aantal weken om samen naar oplossingen te zoeken.

Niet om met een vroom slot per se te eindigen. Ik meen het: we hebben veel wijsheid van Boven nodig. Niet alleen voor de kerk ook voor de gezinnen. De grote economische klap moet nog komen. Mensen raken hun baan kwijt. Bedrijven vallen om. Ook de kerk zal met minder inkomsten te maken krijgen. Bid, denk en help elkaar!

Geschreven door

Arie van der Veer

--:--