Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een B&B beginnen? Albert en Annelies verbouwden hun huis en deden het

‘Ik geef de gasten graag onze gezelligheid mee’

In een groot huis, net buiten het centrum van Zwolle, wonen Albert en Annelies. De bovenste twee verdiepingen zijn voor henzelf, de benedenverdieping hebben ze drie jaar geleden omgetoverd tot hun B&B ‘In de Gloria’. Gasten in huis is niet nieuw voor het stel: “Hart voor de medemens zit in mijn DNA,” aldus Albert.

Deel:

Albert en Annelies hebben drie kinderen en werken naast de B&B allebei in de zorg. Al voordat ze in 2006 naar Zwolle verhuisden hadden ze gasten in huis, zoals een achttienjarige exchange-student uit Brazilië. Albert: “Als de ander het goed heeft, heb ik het ook goed.” Ook Annelies heeft een liefde voor gastvrijheid: “Mensen in huis nemen kost ons niet veel energie, ik vind het leuk om hun verhaal te horen. Het zit in ons systeem.”

Gastvrijheid

Het verhuizen naar Zwolle was voor Albert en Annelies een stap in het geloof. Annelies: “We wilden het huis in Zwolle erg graag. Het had mogelijkheden voor jongeren en zoveel ruimte om mensen een onderdak te kunnen bieden. We kochten het huis, zegden vol vertrouwen op God onze baan op en verhuisden.”

We zegden onze baan op en verhuisden naar Zwolle

Albert: “Er heeft een meisje bij ons gewoond dat ging studeren in Zwolle, ze kon geen woonruimte vinden. Zij heeft een slaapkamertje bij ons boven gehad. Ook was er een jongen die hier voor zijn studie moest zijn en liever niet in een studentenhuis wilde. En twee jongens die examen moesten doen voor de havo in Zwolle, hadden gehoord dat ze ons moesten bellen. Zij hebben een week bij ons gelogeerd, gestudeerd en examen gedaan. Maar ook iemand die we ‘via via’ kenden belde ons een keer op. Ze ging scheiden en wist niet waar ze heen moest. Ze bleef een half jaar.”

Grondige verbouwing voor de B&B

Wanneer het moment komt dat de kinderen van Albert en Annelies langzaamaan op zichzelf gaan wonen, komt er veel ruimte vrij in het huis. Annelies: “We vroegen ons af, wat gaan we doen met de ruimte? Kunnen we er nog iets van maken om mensen te ontvangen? Albert heeft een horeca-achtergrond en ik werk in de zorg. Een B&B leek ons prachtig. Voordat we dat konden doen, hebben we eerst nog een jaar mijn zus en een vriendin die geen huis hadden opgevangen. Vervolgens hebben we alles gesloopt en grondig verbouwd om de B&B te maken.”

Je wordt zakelijker van het runnen van een B&B, dat vind ik jammer

Met de komst van de B&B, wordt het spontaan opvangen van mensen wel wat ingewikkelder. “Alle voorbeelden zijn van voor de B&B. Inmiddels logeren er betalende gasten in de ruimtes. Je wordt er zakelijker van, want je moet er voor een deel van leven. Dat vind ik jammer. Spontane acties worden kleiner, want je hebt de ruimte niet. Als we het wel willen, gooien we de B&B dicht en zorgen we dat daar plek is,” vertelt Albert.

Een Bed & Breakfast runnen

Annelies: “Onze B&B kunnen we goed afsluiten van ons privéleven, omdat hij een aparte ingang heeft waar gasten zelfstandig naar binnen kunnen. Soms denk ik weleens: hoe moet dat nou als wij zelf op vakantie willen? Ik vind het jammer dat ik mensen dan niet welkom kan heten, dat doen we namelijk graag. Met een stukje taart of een borrelplankje. De gezelligheid meegeven.”

Je mag het leven vieren

Er komt dan ook best wat kijken bij het runnen van een B&B, ontdekten Albert en Annelies: “Je bent opeens wel ondernemer, van iets wat vanuit een hobby begint. Annelies doet vaak de administratie, boekingen en communicatie. Een vergunning regelen was gelukkig niet zo moeilijk, want Zwolle staat graag open voor toeristen. Maar tegelijk zorgt dat ook voor meer concurrentie. Daar hadden we van tevoren niet zo over nagedacht.”

Bed & breakfast ‘In de Gloria’

Albert: “Toen we hier kwamen wonen, hebben we uit dankbaarheid een tekst op de gevel gezet, vlak onder het dak. ‘Glorie aan God’, staat erop. God leidt ons leven en is belangrijk voor ons, dus dit is ons levensmotto. Toen we een naam moesten bedenken, kwamen we op ‘In de Gloria’. Ze zijn in ons huis, dus ze zijn in de Gloria. En je mag het leven vieren. We vinden het leven ook wel een feestje. Natuurlijk is het ook een verjaardagsliedje. Mensen die voorbij fietsen, gaan dat soms zingen. We hebben ook regelmatig gasten die iets te vieren hebben!”

We nemen niet voor lief dat het goed gaat

Annelies: “We leven met de dag en in gebed. We staan open voor nieuwe dingen en nemen niet voor lief dat het goed gaat. Dus wie weet wat we nog gaan doen, we blijven flexibel. Wel zijn wij nog heel nieuwsgierig hoe het zou zijn om een jaar te draaien zonder corona. Ik vraag me af of we dan nog meer gasten gaan krijgen. We hopen dit in ieder geval nog een poos te kunnen doen!”

Geschreven door

Eva Celine Prins

--:--