Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een compleet nieuw dorp van 'doomsday preppers’

Blog van Tijs van den Brink

Als de Russen niet stoppen bij Oekraïne, maar doorgaan en ook Nederland binnenvallen, ben ik hier dan welkom?

Deel:

Ik ben in Utah, een staat in het westen van de Verenigde Staten. Voor het programma God, Jesus, Trump zoek ik uit waarom verreweg de meeste mormonen komende november, bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, Republikeins gaan stemmen – vermoedelijk op Donald Trump.

We logeren in de hoofdstad Salt Lake City, maar vanmorgen zijn we al vroeg in de auto gestapt om ruim twee uur door een schitterend maar totaal verlaten landschap te rijden. De Schepper was in topvorm toen Hij Utah schiep.

Inmiddels zijn we aangekomen bij Riverbed Ranche. Die plek was tot een paar jaar geleden net zo verlaten als het landschap dat we de afgelopen uren hebben doorsneden. Maar nu verrijst hier in rustig tempo een compleet nieuw dorp.

Je kunt er een stuk grond kopen en zelf bepalen wat voor huis je erop zet: een miniwoning met twee of drie kamers of een kast van een villa – het is helemaal aan jou. Als je maar zelfvoorzienend bent. Omdat het ver van de bewoonde wereld is, wonen veel kopers in een stacaravan – en klussen ze ondertussen gestaag aan hun huis.

Riverbed Ranche is een dorp vol met gelovige mormonen die de overtuiging delen dat het niet goed gaat met de wereld. Wat er precies mis zal gaan, weten ze niet, maar ze zijn ervan overtuigd dat de Amerikaanse cultuur op omvallen staat. Socialisme en wokisme rukken aan alle kanten op, het leven is onbetaalbaar geworden en die ontwikkelingen gaan voorlopig niet stoppen. En dus kruipen ze hier bij elkaar, om door te kunnen leven als in de rest van het land de economie instort of als er na de verkiezingen een burgeroorlog uitbreekt of als China binnenvalt – het kan allemaal zo maar gebeuren.

Verwacht trouwens geen somberheid hier – het is me de afgelopen dagen opgevallen dat de zogeheten doomsday preppers vrolijke, hartelijke mensen zijn. “Juist als je bent voorbereid op wat er komen gaat, hoef je niet bang te zijn”, leggen ze me uit.

Is het geen egoïstische keuze, om je hier terug te trekken? Geenzins. Ze verbouwen meer eten dan ze nodig hebben. Hun kinderen, die hen nu soms nog voor gek verklaren dat ze hier in de middle of nowhere in een stacaravan wonen, zijn straks van harte welkom. Ja, dat moment komt, dat denken ze echt.

En als wij er niet in slagen de Russen te stoppen, ben ook ik van harte welkom.

PS: God, Jesus, Trump vanuit Utah is vanaf zondag 31 maart om 20:30 te zien op NPO 2.

Geschreven door

Tijs van den Brink - Gastauteur

--:--