Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een condoleancekaart schrijven, hoe doe je dit?

Een gemeentelid heeft net haar zus verloren. Of de vader van je buurvrouw is overleden. Je wilt een kaart of een appje schrijven, of iemand even bemoedigen, maar oei, wat schrijf je naar iemand die rouwt? Deze handvatten kunnen je helpen bij het schrijven van een condoleancekaart.

Deel:

1. Laat sowieso wat van je horen. Het is vaak moeilijk om wat te bedenken om op te schrijven. Want wat als je het verkeerde opschrijft? Het gevaar is dat je dan niks stuurt. Bedenk: vaak gaat het niet eens om wat er op het condoleancekaart of in het appje staat. Het is al heel bemoedigend als diegene in elk geval weet dat hem of haar niet vergeet en aan diegene denkt.

2. Als je echt niet weet wat je moet schrijven, kan je dit ook eerlijk zeggen. Zeg bijvoorbeeld: “Ik weet niet wat ik kan zeggen, maar ik denk aan je. Sterkte!”

3. Wees jezelf. Je kan natuurlijk altijd ‘gecondoleerd’ of ‘sterkte’ zeggen. Maar mocht je dit afgezaagd vinden, dan kun je altijd wat anders schrijven. Wat? Schrijf bijvoorbeeld gewoon wat je voelt.  Iets als: “Ik vind het echt akelig wat er gebeurd is en denk aan jou en je familie.” 

 4. Deel een herinnering aan de overledene. Dit kan gewoon in je eigen woorden. Je kan iets opschrijven wat typerend was voor de overledene, uitspraken van hem of haar, of bijvoorbeeld een anekdote. Zo houd je de herinnering aan de overledene levend en wordt je condoleance heel persoonlijk.

5. Zeg dat je voor hem of haar bidt. Ook dit is erg bemoedigend. Het is natuurlijk wel van belang om dit dan ook echt te doen. Zo voelt iemand zich toch gedragen.

6. Schrijf een Bijbeltekst op. Dit zijn 10 voorbeelden van teksten die je kan opschrijven:

Want in God is kracht, om te helpen.

2 Kronieken 25:8

Het gras verdort, de bloem valt af, maar het woord van onze God houdt eeuwig stand.

Jesaja 40:8

Ik, ik ben het die jullie troost.

Jesaja 51:12

 

Al gaat mijn weg door een donker dal, ik vrees geen gevaar, want u bent bij mij, uw stok en uw staf, zij geven mij moed.

Psalm 23:4

Allen die uw hoop vestigt op de HEER: wees sterk en houd moed.

Psalm 31:25

God is voor ons een veilige schuilplaats, een betrouwbare hulp in de nood. Daarom vrezen wij niet, al wankelt de aarde en storten de bergen in het diepst van de zee.

Psalm 46:23

Maar mij zal God vrijkopen uit de macht van het dodenrijk, mij zal hij wegnemen.

Psalm 49:16

Draag mij als een zegel op je hart, als een zegel op je arm. Sterk als de dood is de liefde, beklemmend als het dodenrijk de hartstocht. De liefde is een vlammend vuur, een laaiende vlam.

Hooglied 8:6

Want de dood van een mens geeft me geen vreugde – spreekt God, de HEER. Kom tot inkeer en leef!

Ezechiël 18:32

Want ieder die zijn leven wil behouden, zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van mij, zal het behouden.

Mattheüs 16:25

--:--