Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een dag uit het leven van Janneke Jelies uit ‘Een huis vol’

‘Er is altijd wel een schoen of een jas kwijt’

Hoe ziet een doordeweekse dag eruit als je een groot gezin hebt? Speciaal voor Eva geeft Janneke Jelies, bekend van het tv--programma 'Een huis vol', ons een kijkje in haar leven.

Deel:

07.00: Het is vandaag maandag, de wekker gaat om zeven uur. Ik roep alvast alle kinderen uit bed, soms zijn de drie oudsten al wel wakker. Daarna dek ik de tafel en zet alles klaar.

Ik haal Johni uit haar bedje en geef haar de borst terwijl ik tussendoor naar de andere kinderen roep: “Niet doen, kleed je aan, rustig aan tafel zitten.”

Om half acht ben ik klaar met Johni en leg haar in de box. Daarna gaan we met Albertine, Harrie, Carolien en Janna aan tafel. Williene slaapt nog. Als iedereen zit, beginnen we met gebed. Vervolgens smeer ik voor iedereen boterhammen en vul de broodtrommels.

Tussendoor valt er standaard een glas melk om en is er weer meer werk te doen.

Er is altijd wel een schoen of een jas kwijt

08.00: Na het ontbijt lezen we uit de Bijbel en danken we. Ondertussen is het acht uur en geeft Harrie de honden voer en laat ze uit. Albertine vult alle schooltassen en ik zorg ervoor dat Carolien en Janna schoon en aangekleed zijn.
Het is al kwart over acht, nu moeten we zorgen dat iedereen jassen en schoenen aankrijgt. Een taak waar ik wel tien minuten mee bezig kan zijn. Er is altijd wel een schoen of een jas kwijt.

08.30: Om vijf voor half negen moeten we in de bus zitten. De babyfoon breng ik naar de buren voor Williene, en Jonhi mag ook bij de buren blijven. Zo fijn dat dat mogelijk is!

Als ik weer thuis ben, krijgt Johni de fles en gaat ze na het wassen weer naar bed.
Dan haal ik Williene uit bed en eten we samen een broodje. Vervolgens ruim ik alles beneden op. De vaatwasser moet leeg en de vloer gestofzuigd. Daarna is de bovenverdieping aan de beurt. Alles opruimen en de was weer mee naar beneden. Williene mag een filmpje kijken terwijl ik de bedden verschoon en er met een sopje langsga.

De een gaat stofzuigen en de ander maakt de badkamer schoon

12.30: Johni is wakker. Ik geef haar borstvoeding. Om kwart over één zijn Aida en Jantine thuis en lunchen we samen. Daarna gaan Aida en Jantine naar boven. De één gaat alles stofzuigen en de ander maakt de badkamer schoon. Ik ruim de tafel op en schil vast de aardappelen.Johni gaat om half drie weer naar bed. Dan kan ik een half uurtje op de bank niksen (zover dat lukt).

15.00: Ik haal de andere kinderen op uit school. Elke middag proberen we met elkaar een kopje thee te drinken met een chocolaatje erbij. Een fijn moment om de dag door te nemen.

Om half vijf komt Jennie uit school, en Johan is terug van zijn werk. We doen een vluchtig bakje koffie samen.

Elke middag proberen we met elkaar een kopje thee te drinken

17.00: Harrie gaat naar voetbal en ik begin met eten koken. Op maandag zitten we nooit met z’n allen aan tafel, omdat we om de beurt naar de voetbalclub gaan. We eten dan ook gewoon om half zes. Om zes uur gaan Albertine en Jantine naar voetbal en een kwartier later strompelt Harrie naar binnen en schuift aan tafel.

18.45: We zijn uitgegeten. Wij zitten altijd lang aan tafel omdat we het heerlijk vinden om lekker te bij praten. Om zeven uur gaat Aida naar voetbal en ruimen Jennie en ik alles op. Na het opruimen gaan de kleintjes in bad en daarna naar bed. Johan legt ze deze keer op bed zodat ik me kan aankleden voor voetbal. Maar eerst voed ik Johni en leg haar op bed.

20.00: Het is mijn beurt om te voetballen. Johan regelt de rest thuis. Soms, als ik na het voetballen thuiskom, zitten Albertine en Harrie nog bij hun vader op de bank. Ze weten dat als ze heel stil blijven zitten, hun vader vergeet om hen naar bed te sturen. Maar als ik thuiskom moeten ze alsnog gauw naar bed, en Jantine en Aida ook.

22.00: Jennie gaat naar bed. Ik spring zelf nog snel onder de douche zodat ik nog een half uur samen met mijn man op de bank kan zitten.

Om elf uur krijgt Johni de laatste fles en slapen we allemaal. Het was weer een gezellige drukke dag.

Meer lezen?

Beeld: Jeannine Rijsdijk
Styling & Visagie: Joselien Hoogendam

--:--