Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een kraamkamer voor duizenden bijen

Als je goed kijkt, dan zit de natuur vol met wonderen, aldus boswachter Jonathan Leeuwis. In de nieuwste video van Bid, bedank, bewonder vertelt hij je alles over het wonder van wilde bijen.

Deel:

“Ik breng jullie naar een hele toffe ontdekking die ik vorige week heb gedaan” vertelt Jonathan vol enthousiasme. Bij een kleine heuvel blijft hij staan. “Het lijkt alsof we nu voorbij een normale zandhelling lopen. Maar als je gaat inzoomen, zie je dat we voor een kraamkamer staan van duizenden bijen.” Het blijkt te gaan om grijze zandbijen, die hun nesten maken in zandhellingen. “Die nestjes zijn 20 tot wel 50 centimeter diep en die graven ze dus helemaal zelf uit.”

Verwondering

Jonathan kan zich onophoudelijk verwonderen over de natuur. “De schoonheid zit ‘m echt in die kleine dingen. Dat zie je als je echt de tijd neemt om stil te staan en in te zoomen en goed te kijken: wat gebeurt er nou op die helling? Dan gaat er een nieuwe wereld voor je open. Als je je dan gaat verdiepen in zandbijen, dan kan ik me daar echt over verwonderen. Maar je moet het wel willen zien. Je moet je ogen trainen om de mooie en de kleine dingen te kunnen zien en vooral om ervan te kunnen genieten.”

Bekijk de video

Wil je ook vol verwondering raken over de schoonheid van zandbijen en andere kleine dingen in de natuur? En ben je benieuwd waarom grijze zandbijen bang zijn voor wespbijen? En hoe je van je tuin een bed & breakfast kunt maken voor wilde bijen? Kijk dan de video van Bid, bedank, bewonder.

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--