Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een lege Dam

Blog van Jeroen Snel

Rond 75 jaar vrijheid stonden natuurlijk veel mooie dingen te gebeuren. Maar de meeste activiteiten gaan niet door, en dus herdenken en vieren we anders dan anders.

Deel:

Hoewel het ontzettend jammer is dat dit kroonjaar zo loopt, zitten we bij Blauw Bloed niet bij de pakken neer. We blikken terug op momenten uit het afgelopen jaar waarbij de Oranjes al stilstonden bij 75 jaar vrijheid. Zoals 31 augustus 2019, toen Willem-Alexander en Máxima de viering officieel openden in Terneuzen. En op 21 september was Beatrix samen met de Britse prins Charles bij de Airborne luchtlandingen op de Ginkelse heide in Ede. Een paar weken later herdacht Beatrix de vreselijke razzia van Putten. 

Zo waren er veel meer momenten: de koning opende het vernieuwde herinneringscentrum in Kamp Vught én het Nationaal Monument Oranjehotel in de gevangenis van Scheveningen. Ook reisde hij af naar Jeruzalem, om daar samen met andere staatshoofden en regeringsleiders de Holocaust te herdenken. En samen met Máxima woonde hij in Polen de herdenking van de 75-jarige bevrijding van Auschwitz bij.

Bij de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei in Amsterdam zijn dit jaar alleen het koningspaar, premier Mark Rutte, burgemeester van Amsterdam Femke Halsema en voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet aanwezig. Zij blijven op afstand van elkaar. Het meest opvallende aan deze herdenking zal natuurlijk zijn dat er verder geen mensen op de Dam staan. Maar het is ook uniek dat Willem-Alexander een toespraak houdt. Nooit eerder sprak het staatshoofd tijdens Dodenherdenking. Het zal hoe dan ook een indrukwekkende avond worden.

Blauw Bloed

Zaterdag 2 mei, 19.55 uur, NPO 2

Beeld: Bram van de Biezen, ANP

Geschreven door

Jeroen Snel

--:--