Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een praatje en pakketje in donkere coronadagen

Bewoners van Britsum, Koarnjum en Jelsum gaan met het Voordeur-initiatief bij de deuren langs om in deze donkere dagen ‘wat licht naar binnen te brengen’ met een praatje en bijbehorend pakketje.

Deel:

,,Wat een ontzettend leuk initiatief”, zegt Liesbeth Lubberts (56) uit Britsum. Voor haar deur staan Margreet Holwerda (61) en Dorien Zijlstra (48), bekenden van haar uit het dorp. ,,Mooi dat jullie op deze manier de mensen een hart onder de riem willen steken. Ik zelf kan bijvoorbeeld gelukkig nog naar kantoor in deze tijd, maar er vallen ook aardig wat activiteiten af vanwege de maatregelen. Koor, kerk, bezoekjes aan de familie. Ja, het is nu allemaal wat een kale bedoening. Helemaal voor ouderen, die niet zomaar de auto in kunnen stappen. Maar gedeelde smart is halve smart.”

De dames laten Lubberts achter met een pakketje. Hierin zit een theezakje, koffiestaafje, chocolaatje, informatie over de actie, een kaartje met dichtregels over ontmoeting en aandacht hebben voor elkaar, en een waxinelichtje. ,,Zo brengen we letterlijk en figuurlijk wat licht naar binnen”, aldus Holwerda.

'Zo brengen we letterlijk en figuurlijk wat licht naar binnen'

Het idee van het zogenoemde Voordeur-initiatief, dat een week geleden van start ging, is dat de persoon die het pakketje ontvangt, zelf een nieuwe ophaalt bij een van de afhaalpunten, en vervolgens daarmee iemand anders een bezoekje brengt voor een contactmoment. Op die manier wordt het sociale stokje overgedragen en hopen de initiatiefnemers op een kettingbriefreactie.

,,Je hoort dat sommigen moeite hebben om contact te onderhouden door de beperkingen”, vertelt Zijlstra. ,,Een paar maanden geleden kwamen mensen elkaar nog wel eens spontaan tegen, als iemand bijvoorbeeld in de tuin bezig was. Die momenten vallen steeds meer weg omdat het koud begint te worden en mensen dus minder snel buiten komen. Dat kan ertoe leiden dat bewoners in een sociaal isolement terechtkomen.”

Geslaagd is de actie sowieso al, geven de dames aan. Beiden hadden niet verwacht dat het zo zou worden opgepikt door de bewoners. ,,De kans is groot dat de 250 pakketjes erdoorheen gaan. Misschien kan de jeugd dan de nieuwe willen maken, zodat we het kunnen voortzetten. Misschien wel met een ander kaartje, nu kerst eraan komt”, zegt Zijlstra. ,,En wie weet gaan ze er ook in andere plaatsen mee aan de slag, zodat het Voordeur-initiatief zich als een olievlek verspreidt. Dat zou super zijn.”

Deze actie is gestart vanuit de werkgroep winteractiviteiten van de Protestantse Gemeente Britsum-Koarnjum-Jelsum. De Protestantse Kerk in Nederland is onderdeel van het #Nietalleen netwerk.

Bron: Friesch Dagblad/Redmar Bosma

--:--