Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een speciale dankdag: Henk Fokkema genas van Covid-19

Zin, Zout en Zegen, zondag 1 november, 19.00 uur, NPO Radio 5

Negen weken lag Henk Fokkema uit Driebruggen in coma. Het coronavirus maakte hem ernstig ziek en artsen zaten met de handen in het haar. In het EO-radioprogramma ‘Zin, Zout en Zegen’ kijkt Yvonne Sprunken met Henk en zijn vrouw Ria terug op deze bewogen periode. Een openhartig gesprek over dankbaar zijn in voor- en tegenspoed.

Deel:

Toen Henk weer op zaal lag, hoorde hij dat hij verschrikkelijk bang was geweest. Het zette hem aan het denken. Uit de Bijbel leerde hij: “Je mag bang zijn, al heb je het vertrouwen. Dat heeft me zoveel opluchting gegeven.”

Revalidatie

Over de periode na de kunstmatige coma vertelt Henk: “Toen ik bijkwam, kon ik niets. Ik heb zes weken gerevalideerd. In De Hoogstraat hebben ze me leren lopen en dankzij nierdialyse gingen mijn nieren steeds meer eigen werk doen. Ik had drie doelen: lopen, autorijden en zwemmen. Twee zijn er nu verwezenlijkt. Met zwemmen moet ik vanwege open wonden nog even wachten.”

Geen betere weg

Dat hij nog leeft, ervaren Henk en zijn vrouw Ria als een wonder. “Voor ons is de weg soms ondoorgrondelijk, maar als God je begeleidt is er geen betere weg”, zegt Henk in de uitzending. “Het grootste voordeel is dat ik nu veel opener ben met mijn geloof. Ik praat er nu veel makkelijker over. Dat is misschien wel een van de doelen dat ik dit mee heb moeten maken.”

Danken in alles

In de aflevering van ‘Zin, Zout en Zegen’ staat ds. Breure (Hervormde Gemeente Waarder) stil bij het thema ‘Dankt God in alles’. “God vraagt niet om voor alles te danken, maar wel in alles. In alle omstandigheden”, zegt de predikant. “Alleen in en vanuit de Heere Jezus kunnen we dankbaar zijn. Alleen als we ons aan Hem toevertrouwen. Dan wordt dankbaarheid een plantje dat gaat groeien in ons hart.”

Zin, zout en zegen

Zin, Zout en Zegen, zondag 1 november, 19.00 uur, NPO Radio 5

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--