Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een tatoeage van een kruis als symbool voor het geloof

‘Zo neem ik het geloof overal mee naartoe’

Voor veel christenen is het kruis een belangrijk symbool van Gods liefde voor ons. Noémi, Renske, Jos en John lieten het zelfs op hun lichaam tatoeëren. “Zo word ik eraan herinnerd dat Jezus voor ons aan het kruis is gegaan.”

Deel:

‘Mijn tattoo is een goede reminder’

TP15__c_willemjandebruin_WJB_7464_2500px
Credits: Wilem Jan de Bruin.

“De avond voordat ik de tattoo zou laten zetten, heb ik het design veranderd. Nadat ik op mijn 17e belijdenis had gedaan, wilde ik een tatoeage van een kruisje. Maar ik wilde hem pas laten plaatsen als ik langere tijd een concreet plan had, zodat ik geen spijt zou krijgen. Toen, op de vooravond, kwam ik erachter dan mijn tatoeëerder ook heel mooie bloemen tatoeëert en ben ik op zoek gegaan naar een bloem met betekenis. Het werd een kruis met een fresia.

Nu ben ik superblij dat ik een origineel ontwerp heb en dat de tattoo een dubbele betekenis heeft. Het kruis symboliseert het geloof en de fresia staat voor onvoorwaardelijke liefde. Als ik mijn tattoo zie, word ik eraan herinnerd dat Jezus voor ons aan het kruis is gegaan, omdat Hij zo veel van ons houdt. Dat is een goede reminder.” 

Noémi van Oostrum, 22 jaar 

‘Ik ben gekocht met een grote prijs’ 

Jos_Visie_Tattooshoot__c_willemjandebruin_WJB_7710_HR
Credits: Wilem Jan de Bruin.

“Eerlijk gezegd houd ik niet van tatoeages. Als je mij vroeger gevraagd had of ik ooit een tatoeage zou willen, had ik ‘nee, nooit’ gezegd. Toch heb ik er later bewust voor gekozen.

Een Irakese vriend van mij was moslim en bekeerde zich hier in Nederland tot het christendom. Samen met anderen mocht ik hem de eerste stappen richting het geloof laten zetten. Dat geeft hij continu terug: ‘Jij bent mijn broer en dankzij jou heb ik nu het licht gezien.’ Op zijn duim heeft hij zo’n kruisje laten tatoeëren. Dat vond ik zo’n mooi symbool dat ik besloot er ook eentje te nemen. Ik wilde de verbinding met hem verbeelden, als in: wij zijn broers, dus jij een kruisje, ik een kruisje.

Daarnaast herinnert de tatoeage mij er dagelijks aan dat ik gekocht ben met een grote prijs. Ik probeer mijn dagelijks leven daardoor te laten beïnvloeden. Doordat ik de laatste jaren veel met vluchtelingen omga, is mijn geloof sterker geworden. Ik zie hoeveel zij ervoor overhebben. Nu geloof ik niet alleen in mijn hoofd, maar ook in mijn hart.” 

Jos Baan, 53 jaar 

‘Dan herinner ik mezelf aan Zijn belofte’

Renske-Visie_Tattooshoot__c_willemjandebruin_WJB_7800_HR
Credits: Wilem Jan de Bruin.

“Mijn tatoeage heb ik twee jaar geleden laten zetten tijdens een zendingsreis in Colombia. Het is een kruis met een bloemenkrans. Mijn hele leven ben ik gelovig geweest, maar in die periode heb ik echt de keuze voor God gemaakt. De zin ‘Bear your cross as you wait for the crown’ (‘Draag je kruis, terwijl je wacht op de kroon’, red.) uit het lied ‘O come to the Altar’ van Elevation Worship, sprak me toen erg aan. 

Ik vind het mooi dat ik op moeilijke momenten mijn tatoeage kan zien en me bewust ben van de dag waarop ik ’m heb laten zetten. Dan herinner ik mezelf aan Zijn belofte. Daarin ervaar ik vertrouwen en houvast. Geloof is voor mij niet meer iets wat ik heb, maar iets wat ik bén. Het is niet iets wat ik even thuis kan laten liggen, maar wat bij mij hoort en wat ik overal mee naartoe neem.” 

Renske Maasland, 22 jaar 

‘In de kleedkamer heb ik opeens gesprekken over God’

John_Visie_Tattooshoot__c_willemjandebruin_WJB_7573_HR
Credits: Wilem Jan de Bruin.

“Ik ben gelovig opgevoed en wilde op mijn 14e al een kruis laten tatoeëren. Toen ik 22 was, overleed mijn vader. Dat kon ik niet begrijpen en het maakte dat ik helemaal klaar was met God. Nu ben ik weer terug bij het geloof. Het overlijden van mijn vader kan ik niet begrijpen, maar mijn moeilijkheden kan ik wel bij God neerleggen. 

Ik ben actief in de kickbokswereld en het is mijn hoop dat ik het geloof ook in die kringen kan brengen. Dankzij mijn tattoo heb ik in de kleedkamer opeens gesprekken over God. Dat vind ik heel gaaf. Ik daag andere mensen in de sport uit ook over het geloof te praten. Het is best wel een machowereld, met veel haantjes, maar het is belangrijk dat we ons geloof uiten. Ik wil God overal op nummer één gaan zetten. In januari heb ik me samen met mijn vriendin weer laten dopen. Ik probeer het geloof vast te houden en God overal in te betrekken.” 

John van den Broek, 27 jaar 

Beeld: Wilem Jan de Bruin

Geschreven door

Elsina Neutel

--:--