Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een vluchteling verkoopt zijn huid bij filmfestival Movies that matter

‘The man who sold his skin’ roept de ene na de andere lastige vraag op

In 2020 was Movies that matter een van de eerste culturele evenementen in Nederland die door de coronacrisis moesten worden afgelast. Dit jaar gaat het filmfestival wel door, zij het noodgedwongen volledig online. Geen gezellige borrels na dus, maar de drempel om een paar films mee te pikken, ligt zo wel aangenaam laag.

Deel:

Movies that matter werd ooit opgericht door Amnesty International en vertoont films met een maatschappelijk geëngageerde of activistische inslag. Zware kost soms, maar het aanbod weet vaak te verrassen en zet je steevast aan het denken.

Dat geldt zeker voor de openingsfilm van dit jaar, The man who sold his skin van de Tunesische cineaste Kaouther Ben Hania, die eind april kans maakt op een Oscar. Het verhaal is losjes gebaseerd op een bizar incident uit de werkelijkheid: in 2006 zette de Belgische kunstenaar Wim Delvoye een enorme tatoeage op de rug van de Zwitser Tim Steiner, om het werk vervolgens aan een kunsthandelaar te verkopen – met Steiner eraan vast. Technisch beschouwd een vorm van mensenhandel, al deed het ‘slachtoffer’ geheel vrijwillig mee.

Lees ook: 'The Mole Agent': James Bond in een verzorgingshuis
Lees ook: 'The Mole Agent': James Bond in een verzorgingshuis

In The man who sold his skin krijgt het verhaal nog een extra politieke lading: hier gaat het om een Syrische vluchteling die zijn huid verkoopt, zodat hij als levend kunstwerk naar Europa kan reizen, waar zijn grote liefde woont. Zo roept de film de ene na de andere lastige vraag op: wat is vrijheid, wat is exploitatie, hoever mag een kunstenaar gaan, hoe gaan we om met vluchtelingen? Het is vrij veel voor één film. Toch blijft het verhaal verrassend coherent en luchtig, met een lekker pittige satirische toon.

Tips voor Movies that matter

In totaal vertoont Movies that matter dit jaar ruim vijftig speelfilms en documentaires. Nog een paar titels die zeer de moeite waard lijken: The Dissident, President, Coded Bias, Brief aan mijn papa. Op veel screenings volgt een nagesprek met de filmmaker.

Bekijk de trailer van ‘The man who sold his skin’

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Movies that matter

Van 16 t/m 25 april te volgen via moviesthatmatter.nl. Openingsfilm The man who sold his skin is te zien t/m 20 april en verschijnt later dit jaar in de bioscoop.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--