Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eén vrouw tegen multinational Shell: het verhaal van Esther Kiobel

Nieuwe EO-documentaire 'Esther & de wet, de zaak tegen Shell'.

In 1995 werd Barinem Kiobel, de echtgenoot van Esther Kiobel, geëxecuteerd in Nigeria na protesten tegen de vervuiling door oliewinning van Shell in Ogoniland. Bijna 25 jaar later neemt Esther het op tegen Shell in een Nederlandse rechtbank. "Ik houd Shell verantwoordelijk voor de dood van mijn man," zegt ze vastberaden. Haar strijd voor gerechtigheid is het onderwerp van de nieuwe EO-documentaire 'Esther & de wet, de zaak tegen Shell'.

Deel:

In de jaren '90 kwam het Ogoni-volk in de olie-rijke Niger-delta in opstand tegen de activiteiten van Shell. De oliewinning bracht Shell enorme winst op, terwijl de landbouwgronden en viswateren van de lokale bevolking ernstig vervuild raakten. Na aanhoudende protesten trok Shell zich terug uit Ogoniland. Vervolgens werden de leiders van de protestbeweging, waaronder Barinem Kiobel, opgepakt en beschuldigd van moord. Ze werden geëxecuteerd na een proces vol onrechtmatigheden, waarin Shell volgens Esther een dubieuze rol speelde.

Schijnproces met dood als gevolg

Na veel protest stopte Shell in Ogoniland. Daarna werden de leiders van het protest, waaronder Barinem Kiobel, opgepakt en beschuldigd van moord. Ze werden gedood na een rechtszaak die niet eerlijk was.

Esther is ervan overtuigd dat Shell een grotere rol speelde bij dit proces dan het bedrijf ooit heeft willen toegeven. Ze gelooft dat Shell het Nigeriaanse regime destijds aangespoord heeft om haar echtgenoot en de milieuactivisten te arresteren. Haar zoektocht naar bewijs vormt de kern van deze documentaire.

Een vrouw tegen een multinational

Margit Balogh, hoofdredacteur van EOdocs, zegt over de documentaire: "Dit krachtige verhaal vertelt over de strijd van één vrouw tegen een machtige multinational. Esther vecht niet alleen tegen het onrecht dat haar persoonlijk is aangedaan, maar ook voor de erkenning van slachtoffers van mensenrechtenschendingen door multinationals wereldwijd."

Nederlands recht

In de documentaire volgen we Esther vanuit Dallas naar Nigeria. Ze probeert mensen te vinden die haar kunnen helpen bij haar rechtszaak tegen Shell in Nederland. In de rechtszaal in Den Haag wordt ze geholpen door een team van advocaten onder leiding van Channa Samkalden. 'Esther & de wet, de zaak tegen Shell' belicht de aangrijpende strijd van een vrouw die vastbesloten is om gerechtigheid te zoeken.

Esther & de Wet, de zaak tegen Shell

De EOdoc ‘Esther & de Wet, de zaak tegen Shell’ is maandag 12 februari te zien om 22.20 uur op NPO 2

--:--