Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eigengereide ‘Stroominee’ Gerko Tempelman in Levensbepalend

In Levensbepalend is theoloog en filosoof Gerko Tempelman te gast. Hij is Stroominee, dat wil zeggen dat hij voorganger is van de Amsterdamse christelijke gemeenschap ‘Stroom’. Het woord dominee omzeild hij het liefst omdat daar allerlei associaties aan vastzitten waar hij zich niet zo comfortabel bij voelt. Ook schreef hij het boek ‘Ongeneeslijk Religieus’ waarin hij vertelt hoe hij zijn geloof verloor en toch christen bleef.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Eigengereid

Gerko noemt zichzelf in het interview met Elsbeth Gruteke ‘eigengereid’. Dat laatste blijkt ook wel uit allerlei creatieve ideeën die hij heeft. Zo bedacht hij met ‘Stroom’ vorige jaar de online coronaklaagmuur, waar mensen hun lockdownfrustraties op een digitale muur met elkaar konden delen.

Een christelijke feestdag opofferen

In aanloop naar Pasen komt Stroom samen met het Gracelandfestival weer met een uitzonderlijk idee. Er is een petitie gestart om een christelijke feestdag op te offeren in ruil voor een speciale coronafeestdag. Gerko ziet dat de christelijke feestdagen voor steeds minder mensen betekenis hebben. Corona en de bijbehorende lockdown is iets dat we allemaal gemeenschappelijk hebben. De jonge theoloog ziet wel voor zich dat we in de toekomst jaarlijks vieren dat we niet meer in lockdown zitten. Net zoals de Joden met Pesach de uittocht uit Egypte gedenken en christenen de wederopstanding van Jezus uit de dood.  

Drie levensbepalende momenten

In dit gesprek wijst Gerko drie bepalende momenten aan uit zijn leven:

  • Gerko groeit op in het gereformeerde Hardenberg. Bepalend is zijn derde jaar van de middelbare school. Hij mag naar het gymnasium maar moet daarvoor wel op het Greijdanus in Zwolle zijn. Het betekent veel reistijd. Maar plotseling wordt zijn wereld een stuk groter dan Hardenberg.
  • Gerko studeert theologie in filosofie aan de VU in Amsterdam. Bepalend is ook de beslissing om met zijn gezin in een Timonhuis te gaan wonen. In deze huizen worden jonge moeders met kinderen opgevangen die door omstandigheden op straat zijn komen te staan. Het verbreed Gerko’s horizon omdat hij in aanraking komt met mensen die hij normaal gesproken niet snel zou ontmoeten. 
  • Als laatste bepalende moment wijst Gerko zijn keuze om Strominee te worden aan. Lang heeft hij zich verzet tegen het idee om voorganger te worden. Maar nu heeft hij besloten deze rol te omarmen. Over de podcast Levensbepalend

Elk mens komt in zijn of haar leven momenten tegen die van grote invloed zijn. Kantelpunten, levensbepalende momenten die het leven daarna voorgoed kleuren; een studie, een huwelijk, een scheiding of de dood van een geliefde. In de podcast Levensbepalend gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met mensen over deze bijzondere momenten.

Wil je meer afleveringen horen? Luister hier alle afleveringen via de website van NPO Radio 5.  

--:--