Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eigengereide ‘Stroominee’ Gerko Tempelman in Levensbepalend

2 april 2021 · Leestijd 2 min

In Levensbepalend is theoloog en filosoof Gerko Tempelman te gast. Hij is Stroominee, dat wil zeggen dat hij voorganger is van de Amsterdamse christelijke gemeenschap ‘Stroom’. Het woord dominee omzeild hij het liefst omdat daar allerlei associaties aan vastzitten waar hij zich niet zo comfortabel bij voelt. Ook schreef hij het boek ‘Ongeneeslijk Religieus’ waarin hij vertelt hoe hij zijn geloof verloor en toch christen bleef.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Eigengereid

Gerko noemt zichzelf in het interview met Elsbeth Gruteke ‘eigengereid’. Dat laatste blijkt ook wel uit allerlei creatieve ideeën die hij heeft. Zo bedacht hij met ‘Stroom’ vorige jaar de online coronaklaagmuur, waar mensen hun lockdownfrustraties op een digitale muur met elkaar konden delen.

Een christelijke feestdag opofferen

In aanloop naar Pasen komt Stroom samen met het Gracelandfestival weer met een uitzonderlijk idee. Er is een petitie gestart om een christelijke feestdag op te offeren in ruil voor een speciale coronafeestdag. Gerko ziet dat de christelijke feestdagen voor steeds minder mensen betekenis hebben. Corona en de bijbehorende lockdown is iets dat we allemaal gemeenschappelijk hebben. De jonge theoloog ziet wel voor zich dat we in de toekomst jaarlijks vieren dat we niet meer in lockdown zitten. Net zoals de Joden met Pesach de uittocht uit Egypte gedenken en christenen de wederopstanding van Jezus uit de dood.  

Drie levensbepalende momenten

--:--