Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Elly en Rikkert geven online afscheidsconcert

'Anders stop je met zo'n raar gevoel'

Dit voorjaar stonden de laatste concerten van Elly en Rikkert Zuiderveld gepland, de reprise van hun afscheidstour ‘Mooi geweest’. Vanwege Rikkerts gezondheid zit verplaatsen naar het najaar er niet in. Daarom komen ze 15 mei met een online afscheidsconcert vanuit theater Veluvine in Nunspeet.

Deel:

“Het houdt niet over,” antwoordt Rikkert op de vraag hoe het met hem gaat. “Ik heb veel last van duizeligheid, dus alles gaat op halve kracht. Er komt niets uit de verschillende onderzoeken die ik heb ondergaan, dus ik hoor bij die 15 procent waarvan men niet weet wat er aan de hand is. Ik lijd er niet onder, hoor. Er zijn ergere dingen.”

(Tekst loopt door onder de video.)

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Maar toch, je kunt deze tour niet meer afmaken.
“De tour was al af, de concerten van dit voorjaar waren een reprise, vanwege de grote belangstelling. Om dat nog eens uit te stellen, vonden we te riskant. Je wilt de medemuzikanten en theaters het risico van extra kosten niet aandoen bij een eventuele annulering. Zeker niet nu ze het al zo zwaar hebben vanwege de crisis.”

Een afscheidsconcert online – zie je daar tegenop of juist naar uit?
“Allebei. Het is leuk om de mensen die een kaartje gekocht hebben alsnog iets te kunnen bieden. Anders stop je met zo’n raar gevoel. Maar spelen voor een lege zaal zal wel vreemd zijn. We houden van de interactie met het publiek en hebben altijd wat zaallicht aan, zodat je mensen kunt zien glunderen, of juist verveeld zijn, of elkaars hand vastpakken. Die interactie maakt je warm.”

'Groots slot'

Voelt het voor jullie nog wel als een ‘groots slot’, zoals het onlineconcert wordt aangekondigd?
“Niet op die manier waarop het anders een groots slot zou zijn geweest. Tijdens de afscheidstour spraken we na afloop met mensen in de foyer, dat was heel warm, en deed ons deugd. ‘Groots’ past trouwens sowieso niet zo bij ons. We hebben ons vak met liefde uitgeoefend, net zoals verplegers en schilders dat doen. Daar zijn wij dankbaar voor, en het is mooi om die dankbaarheid ook bij het publiek aan te treffen.”

Heb je een speciale tekst – misschien iets uit jullie hele oeuvre – die dit afscheid markeert?
“Nee, we hebben wel ons afscheidsliedje ‘Mooi geweest’. Dat gaat ook over die dankbaarheid waar ik het net over had.”

We zullen ons nooit echt vervelen

Ondertussen schrijf je nog gedichten, ook voor Visie. Blijf je dat doen?
“Heel graag. Onlangs ben ik gevraagd om eens per week iets te schrijven voor ‘Langs de lijn en omstreken’ op NPO Radio 1, dicht op de actualiteit dus. Dat is leuk en je blijft bij. Elly is ook bezig met van alles en nog wat. Ze onderhoudt online contacten met mensen, brengt mensen bij elkaar, beantwoordt hulpvragen. We zullen ons nooit echt vervelen. Net was ik trouwens bezig even een raampje te schilderen. Zulke dingen doe ik nog wel, in en om ons huis. O ja, Elly heeft pas ook met anderen voor ouderen gezongen, voor de ramen van een verpleeghuis.”

Dat biedt troost…
“Nou ja, afleiding in ieder geval. Het is amusement, en dat is goed. Amusant. Je probeert er zo voor mensen te zijn. Maar ik kan niet wachten tot we elkaar weer kunnen omhelzen.”

Beeld: Eljee Bergwerff

Afscheidsconcert Elly en Rikkert

Kijk op TrueTickets.nl voor meer informatie over het afscheidsconcert op 15 mei.  

Geschreven door

Reinald Molenaar

--:--