Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EO-directeur Arjan Lock over stoppen met The Passion

‘Deze tijd vraagt om nieuwe vormen’

“Het was een van de moeilijkste keuzes die ik ooit heb moeten maken, maar we hebben besloten dat de EO geen nieuwe editie van The Passion meer zal organiseren,” zegt EO-directeur Arjan Lock. “We zullen op zoek gaan naar nieuwe vormen om het verhaal van Jezus te blijven vertellen.”

Deel:

Het was voor hem “een hele worsteling” om dit ingrijpende besluit te nemen, geeft Arjan aan. “Samen met heel veel mensen en diverse partijen heb ik er tien jaar lang met hart en ziel aan gewerkt, vanaf de allereerste editie in Gouda. En het heeft iedere keer weer diepe indruk op me gemaakt dat we het verhaal over Jezus op deze eigentijdse en creatieve manier breed onder de aandacht konden brengen.”

‘Vooral enorm dankbaar’

“Tegelijk,” vervolgt hij, “hebben we altijd tegen elkaar gezegd: we moeten ieder jaar opnieuw de afweging maken of we het komend jaar weer op deze manier willen doen. Want The Passion is uitgegroeid tot een event dat heel succesvol is, maar dat ook bijzonder complex is om te realiseren en waarmee veel menskracht en budget is gemoeid. De afgelopen weken zijn we – biddend om wijsheid – tot de conclusie gekomen dat het moment is gekomen om The Passion los te laten. En op zoek te gaan naar nieuwe wegen en nieuwe vormen.”

Gaan de andere betrokken partijen er wel in de een of andere vorm mee door?
“Dat is vooralsnog onduidelijk. Die ruimte willen we hun zeker geven.”

Welk gevoel overheerst na deze tien jaar?
“Ik ben vooral enorm dankbaar. The Passion is voor mij persoonlijk, voor de EO en ik hoop óók voor de samenleving tien jaar lang van betekenis geweest. Als missionaire organisatie hebben we het aangedurfd het verhaal van Jezus – dat in het hart van onze missie zit – te vertellen op een manier die voor de breedte van onze samenleving begrijpelijk is. Dit was een van de allermooiste projecten die ik ooit heb kunnen doen.”

Nieuwe wegen vinden

Komt er een ander EO-evenement rond Pasen? “We gaan zeker nadenken over de vraag: hoe nu verder?” reageert Arjan. “Maar dat ligt allemaal nog open. Deze veranderende tijd vraagt om nieuwe vormen. Daarbij is online misschien wel veel belangrijker dan een ‘traditioneel’ televisie-format met een event. We willen heel goed nadenken over hoe we het geld dat we van onze leden krijgen hiervoor kunnen inzetten. Het ligt wel voor de hand aan te haken bij christelijke feestdagen, zoals Kerst en Pasen.” Peinzend: “Onbedoeld en onverwacht sloten we met de bijzondere ‘corona-jubileumeditie’ van dit jaar misschien wel een tijdperk af. Loslaten is lastig, maar soms nodig om iets anders te kunnen beginnen. Matthijs van Nieuwkerk had ook nog tien jaar door gekund. Wij vertrouwen erop dat God ons helpt nieuwe wegen te vinden.”

Beeld: Willem Jan de Bruin 

Geschreven door

Gert-Jan Schaap

--:--