Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘EO Live' kruipt via 'Pope Simulator' in huid van paus

'Computerspel draait om keuzes'; zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5

Deel:

EO-presentator Yvonne Sprunken kruipt zaterdagavond in de huid van de paus. Samen met journalist en theoloog Hendro Munsterman bespreekt ze in het radioprogramma EO Live het computerspel ‘Pope Simulator’. "Dit is een game in de buitencategorie."

Ben je uitgekeken op Super Mario Bros, Tetris, Pacman of Minecraft? De Poolse software-ontwikkelstudio Ultimate Games heeft een computerspel gemaakt waarbij de speler in de huid van de paus kan kruipen. Het spel draait niet zozeer om actie en avontuur, maar om intelligente strategische keuzes. Zo kan de speler zijn of haar invloed als paus aanwenden om problemen in het Midden-Oosten op te lossen of gelovigen in allerlei landen bezoeken. De trailer geeft alvast een indruk van het computerspel.

(Tekst loopt door onder de video.) 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het spel 'Pope Simulator' wordt gespeeld vanuit de ‘first person’. Met andere woorden; je ziet de wereld door de ogen van de paus. Meteen na de verkiezing tot paus en de traditionele balkonscène moet de speler meer of minder ingewikkelde keuzes maken. Zo is er bijvoorbeeld een scene waarbij je als paus over het Sint-Pietersplein loopt en je kunt kiezen of je toeschouwers persoonlijke aandacht schenkt. Het zwaartepunt van het spel ligt echter heel duidelijk op internationale politiek en het leiden van de Rooms-Katholieke kerk.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

EO Live Pope Simulator Paus Franciscus
Franciscus, de huidige paus, maakt makkelijk contact met het publiek. Credits: Shutterstock.

“De Paus heeft geen militaire of economische macht”, zegt de directeur van de productiefirma, Mateusz Zawadzki in verschillende media ,“maar hij heeft andere mogelijkheden, de wereld te beïnvloeden”. Hij verwijst naar de jaren 80, toen het communistische systeem in Polen ineen stortte. Destijds speelde de Rooms-Katholieke Kerk een doorslaggevende rol. “Ons idee biedt de mogelijkheid om op een vreedzame manier de wereld te veranderen en in de internationale politiek in te grijpen”, aldus Zawadzki. "Daarbij behoren buitenlandse reizen en conflictbemiddeling."

'Pas in 2021 officieel te koop'

Simulator-games zijn momenteel razendpopulair. De afgelopen maanden nam de vraag naar dit soort computerspellen, door de coronacrisis, flink toe. Van het simulatiespel ‘Animal Crossing: New Horizons’ voor de Nintendo Switch gingen de afgelopen maanden miljoenen exemplaren over de toonbank.

Door de coronacrisis is de vraag naar dit soort spellen razendsnel toegenomen

Of ‘Pope Simulator’ ook zo’n succes wordt, valt nog te bezien, omdat het een game in de  buitencategorie is. Het is de bedoeling dat het spel in 2021 officieel te koop is voor de PC (via Steam) en voor de spelcomputer Xbox. Later zal er ook een PlayStation4-versie van Pope Simulator verschijnen. De prijs van het spel is voor Nederland en België nog niet vastgesteld.

'EO Live' over de 'Pope Simulator'

Zaterdag 16 mei, 19.00 uur, NPO Radio 5 

Beeld: Shutterstock

--:--